Proveri da li ti kradu Wi-Fi internet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proveri da li ti kradu Wi-Fi internet

Internet veza je postala iznenada spora - vreme da proveriš da li neko sa strane "srče" tvoj net.

 Izvor: MONDO portal.

Kako danas sve više nas koristi bežični prenos signala sve je više i onih koji pokušavaju da "upadnu" i na osigurane i na slobodne Wi-Fi mreže i koriste internet besplatno. Ukoliko je tvoja mreža osigurana tajnim ključem koji bi samo ti trebalo da znaš, izvršene su provere sa provajderom interneta i sve je u redu s njihove strane, a internet veza je i dalje spora ili primećuješ neke druge čudne stvari na kompjuteru, vreme je da testiraš broj korisnika koji koristi tvoju mrežu i da eventualno otkačiš one koji su uspeli da "probiju" zaštitu.

Wi-Fi mreža se lako može iskoristiti za krađu korisničkih podataka, lažno predstavljanje na netu i u druge svrhe, koje ti mogu zadati prave glavobolje, pa je zato naša preporuka da svakako izvršiš test.

Ko je na mojoj Wi-Fi vezi (Who is on my WiFi) je jednostavan program za detekciju korisnika prikačenih na neku bežičnu konekciju. Preuzmi ga (verzija 3.0.2, 2.3 megabajta), instaliraj i pokreni. Prvo prođi kroz uputstvo za podešavanje programa i nauči kako se koristi. Klikni na "Scan" dugme. Pogledaj prikačene uređaje i njihove Mac i IP adrese, ali i imena, ako su uređaji pravilno konfigurisani. Ukoliko su tvoji uređaji na listi, iz statusa "UNKNOWN" prebaci ih u status "KNOWN". Snimi podešavanja i ponovo skeniraj sistem. Ako se ne pojave novi uređaji tvoja veza je bezbedna. Ukoliko se pojave novi uređaji, a nisu tvoji, vreme je da menjaš lozinku internet veze, što možeš da uradiš u podešavanjima modema, telefona, tableta ili drugog uređaja sa kojeg "puštaš" Wi-Fi internet signal.

Who is on my WiFi je besplatan za korišćenje, ali nema tehničku podršku i onlajn pristup u "FREE" verziji. Program može da se koristi po potrebi, kada želiš  na brzinu da skeniraš internet Wi-Fi vezu ili non-stop, u pozadini, kada će te sistem automatski i u realnom vremenu obavestiti o novim prikačenim "UNKNOWN" uređajima.

Komentare ostavi ispod, a pitanja možeš postaviti i na Facebook strani MobIT-a.

VideoWi-Fi uljez

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi