Kako iskoristiti pun kapacitet USB memorije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako iskoristiti pun kapacitet USB memorije

Slobodan prostor na USB fleš disku i na SD karticama smanjuje se nakon nekog vremena korišćenja. Evo šta da uradite da povratite pun kapacitet!

 Izvor: MONDO portal.

Možda ste primetili da se slobodan prostor na vašem USB fleš disku (MP3 ili MP4 plejeru), pa čak i na SD karticama u mobilnom telefonu) smanjio nakon nekog vremena korišćenja. Za to smanjenje ukupnog prostora postoje različiti uzroci u koje nećemo sada da zalazimo, ali ćemo pokušati da vam ukažemo na koji način je moguće rešavanje tog problema.

Kada je smanjenje kapaciteta malo, to se najčešće i ne primeti. Međutim, postoje slučajevi da na diskovima od 16 GB odjednom nestane čitavih nekoliko gigabajta prostora. Takav problem najčešće može da se reši upotrebom jednog malog alata, nazvanog BOOTICE. Program je portabilan i može besplatno da se preuzme sa sajta ipauly.com. Procedura oporavka USB fleš diska je sledeća:

1. Povežite USB fleš disk sa računarom i pokrenite BOOTICE.

2. U sekciji "Destination Disk" pronađite disk koji je potrebno da se oporavi.

3. Kliknite na dugme "Parts manage" i otvoriće se novi prozor.

4. Odaberite opciju "Re-Partitioning".

5. Otvoriće se još jedan prozor sa opcijama za particionisanje i formatiranje.

6. Odaberite "USB-HDD Mode (Single Partition)", fajl sistem i eventualno ime diska.

7. Kliknite na OK i sačekajte da se izvrši formatiranje diska.

Ovaj program možete da iskoristite i ukoliko želite da na vašem fleš disku napravite dve ili više particija. U tom slučaju je potrebno da u šestoj tački odaberete opciju "USB-HDD Mode (Multi- Partition)", ali i da spojite particije na fleš disku ukoliko one postoje.

Sve slike i dodatne informacije možete pronaći na blogu Zaštita Podataka, a komentare i proeporuke čekamo i na našoj MobIT Facebook stranici!

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi