Ovi Google servisi dostupni su na srpskom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovi Google servisi dostupni su na srpskom

Ovih nekoliko servisa koje možete koristiti na srpskom jeziku.

 Izvor: MONDO portal.

Kompanija Google zaista se trudi da lokalizuje svoje usluge i servise i na naš jezik i, mada ponekad budemo svedoci smešnih situacija (poput ove), moramo priznati da se situacija popravlja.

Povezane vesti

Iako je većina ovih servisa odavno dostupna na srpskom jeziku rešili smo da vas još jednom podsetimo na njih, jer je većina u poslednjih nekoliko nedelja dobila nove opcije i mogućnosti, koje funkcionišu i u našoj zemlji.

Google Mape i navigacija

Od decembra prošle godine Google Maps aplikacija omogućava glasovnu navigaciju I upavljanje mapama i na srpskom jeziku. prve probe pokazuju da navigacija ima problema sa pronalaženjem tačnog broja ili zgrade, dok ulice pronalazi "iz prve". Trenutno je na raspolaganju samo ženski glas za navođenje, izgovor je solidan, ali vuče malo na susednu Hrvatsku. Iako je ovo bolje nego "mutave" mape, koje su nam do sada bile dostupne, očekujemo da se Google malo više potrudi oko preciznosti i tačnosti mapa u Srbiji već sa sledećom nadogradnjom aplikacije.

Google glasovna pretraga

Aplikacija Voice Search ima podršku i za srpski jezik za korisnike uređaja sa Android , iOS i Windows Phone operativnim sistemom. Ovo znači da se internet može još brže i jednostavnije pretraživati i dok ste u pokretu i to – glasom!  Ono što je dobro kod ovog Google servisa jeste to da što ga više ljudi koristi - on postaje precizniji. Ukoliko koristite Android uređaj sa softverom 2.2 i novijim srpski Voice Search je automatski aktiviran, ali ga treba izabrati iz podešavanja telefona.

Google prevodilac

Ukoliko neki tekst prevodite na srpski pomoću Google Translate servisa, sada vam je na raspolaganju i slušanje prevoda na srpskom, koji se čita generičkim glasom, ne baš sjajnog izgovora, ali i to je veliki napredak što se podrške za srpski jezik tiče. Umesto kuckanja reči na mobilnom možete koristiti pisanje po ekranu.

Google prevođenje slika

Od poslednje Google Translate verzije omogućeno je i prevođenje srpskog i na srpski jezik i sa slike. Uključite Google Translate, odaberite fotku iz memorije telefona ili snimite novu kamerom, pa sačekajte par trenutaka da aplikacija skenira sliku. Nakon skeniranja označite tekst sa slike koji želite da vam bude preveden na naš jezik ili sa našeg da se prevede na neki od stranih jezika. Što se srpskog jezika tiče Google barata i ćirilicom i latinicom jednako dobro. Prevod je kako kad, uglavnom se greši u padežu i rodu.

Prevođenje sajtova na srpski

Smartfon i veb verzija Chrome pregledača već neko vreme imaju mogućnost prevoda stranica na srpski jezik. Prevodi nisu najsjajniji, ali su dovoljno dobri da se shvati o čemu se radi na posećenoj internet stranici.

Na srpski možete da prevedete interfejs Googlovih servisa GMail, Drive, Chrome, Google+, Hangouts, YouTube, Calendar, News, Google Play Store i Google Search.

Ukoliko vi koristite neku Google aplikaciju na srpskom pomenite je u komentarima ili na našoj MONDO MobIT Facebook stranici!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi