Kako da proverite svoj antivirus program | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Kako da proverite svoj antivirus program

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Instalirajte dodatni i skenirajte sistem, pa ćete videti šta on ima da kaže o vašem PC-ju. Imamo jedan dobar, a besplatan da vam preporučimo!

Zaraza virusom prolazi nedetektovano mimo antivirusnog softvera na znatnom broju računara pod Windows operativnim sistemom

Nakona analize podataka besplatne Kaspersky Security Scan alatke koja skenira računare i otkriva prisustvo malware-a, eksperti kompanije Kaspersky Lab su otkrili da postoji infestacija malware programima na značajnom broju računara. Ovi programi otkriveni su čak i na računarima na kojima su instalirani poznati programi drugih kompanija.

Podaci, s početka 2013. godine, anonimno su dostavljeni sa računara korisnika koji su instalirali Kaspersky Security Scan na svojim računarima. Analiza pokazuje da, iako su softverska rešenja drugih kompanija bila instalirana, ona nisu mogla da pruže pouzdanu i kompletnu zaštitu. Eksperti Kaspersky Lab sproveli su niz dodatnih provera i detalno filtrirali prikupljene podatke. Na primer, računari koji su imali instalirana rešenja koja nisu bila ažurirana najnovijom verzijom tog programa nisu uključena u ovo istraživanje. Slučajevi u kojima su zaraženi objekti već bili smešteni u karantin takođe nisu ulazili u istraživanje. FInalna selekcija uključila je samo računare u kojima su štetni fajlovi detektovani u važnim folderima operativnog sistema, kao što su Windows, Program Files, Documents i Settings.

Podaci su dobijeni sa više od 250.000 računara sa instaliranim najnovijim antivirusnim softverom . Većina ovih je bila u Americi, a deo u Evropi (pretežno Rusiji i Turskoj) što ovo istraživanje čini reprezentativnim i relevantnim.

Broj otkrivenih programa koje drugi AV programi nisu detektovali varira, a pronađen je kod 4% do 5% korisnika. Nivo infestacije takođe varira u zavisnosti od zemlje. Najniži nivo (manji od 3%) detektovan je u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Nivo od preko 3% zabeležen je u skandinavskim zemljama i Češkoj Republici. Najviši nico zaraze, od preko 10 procenata zabeležen je u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu, Turskoj, Indoneziji, Tajlandu, Filipinima, Vijetnamu, Indiji i Egiptu.

Kaspersky Lab neće objaviti imena proizvoda i prozvođača kao ni broj infestiranih računara jer bi ta informacija mogla naštetiti poslovnoj reputaciji drugih proizvođača bezbedonosnih rešenja. Ova studija treba da služi za sticanje uvida, i Kaspersky Lab je o svim njenim detaljima već obavestio relevantne kompanije i dostavio im informacije o uočenim pretnjama.

Kaspersky Lab ohrabruje PC korisnike da redovno skeniraju svoje računare koristeći pouzdane antivirusne porgrame kao što je Kaspersky Security Scan, bez obzira koji program da imaju instaliran na svom računaru.

Kaspersky Security Scan je besplatna aplikacija koja skenira sistem tražeći malware. Pripada grupi sekundarnih solucija (tzv. Second Opinion Solution) koja ne mora da se instalira i može biti kroišćena i na računarima na kojima je već instaliran neki drugi antivirus.

Ukoliko se detektuje malver, ovaj program šalje anonimne podatke u Kaspersky Lab o uočenoj pretnji. Aplikacija je dostupna za preuzimanje od maja 2012. godine. Od tada, pa do sredine marta 2013 godine, Kaspersky Security Scan je preuzet i instaliran od strane više od milion korisnika.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi