Teen Accounts

Instagram ukida javne profile tinejdžerima, roditeljsko praćenje dobija odrešene ruke

Autor Miloš B. Jovanović

U Meti opravdano predviđaju da će tinejdžeri pokušati da zaobiđu ova pravila, zbog čega testiraju mere kojima bi to sprečili

Izvor: Shutterstock

Tinejdžeri koji imaju naloge na Instragramu, kao i oni koji će ih tek otvoriti, automatski će biti prebačeni na novi režim dodatne zaštite privatnosti. To će njihovim roditeljima (ili starateljima) omogućiti da praćenje aktivnosti dece na ovoj toj popularnoj mreži, saopštila je kompanije Meta.

Instagram nalozi svih korisnika mlađih od 18 godina, uključujući tu i (profesionalne) kreatore sadržaja i influensere, automatski će postati "Teen Accounts" (tinejdžerski nalozi).

Oni će, po default-u, biti privatni, a javni mogu da postanu samo ukoliko roditelj to odobri i potom nadgleda i prati aktivnosti deteta.

Korisnici mlađi od 16 godina od roditelja će morati da dobiju dozvolu i ukoliko požele da promene podešavanja svog naloga. Oni stariji od 16 to će moći da urade i bez roditeljskog odobrenja, ali samo ukoliko su njihovi nalozi i dalje pod roditeljskim nadzorom.

U Meti opravdano predviđaju da će tinejdžeri pokušati da zaobiđu ova pravila, zbog čega testiraju mere kojima bi to sprečili. To se prvenstveno odnosi na očekivane pokušaje tinejdžera da promene datum i godinu rođenja ili da otvore nove naloge sa lažnim datumom rođenja.

A u pomoć kod utvrđivanja starosti tinejdžera Instagramu će priteći novi alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji.

Tu je, naravno, i "stara dobra" provera dokumenata, pa ako neko ko ima jedan nalog na istom telefonu pokuša da kreira novi, Instagram će tražiti potvrdu njegovih/-nih godina unošenjem podataka iz ličnih dokumenata i/ili selfi fotografijom.

BONUS VIDEO: