Dat rok

Cukerberg na meti Kongresa: Zašto dileri reklamiraju drogu na Facebook i Instagram platformama?

Autor Ilija Baošić

Mark Cukerberg do 6. septembra mora da objasni otvoreno reklamiranje opijata i nedozvoljenih supstanci na Meta platformama.

Izvor: Muhammad Alimaki / Shutterstock.com

Članovi američkog Kongresa uputili su pismo kompaniji Meta i pozvali Marka Cukerberga da pruži informacije o reklamama u kojima se Facebook i Instagram korisnicima nude opijati i druge nelegalne supstance. Pismo potpisuje 19 poslanika koji zahtevaju objašnjenje nakon objavljenih izveštaja da dileri otvoreno reklamiraju drogu na platformama kompanije.

"Čini se da je Meta zanemarila svoju društvenu odgovornost i prekršila sopstvene smernice", navodi se u pismu, a kongresmeni ističu da su posebno zabrinuti kako takve reklame "utiču na decu i tinejdžere".

Upit kongresa stiže nakon što je Tech Transparency Project (TTP) krajem jula 2024. objavio u izveštaj u kojem navodi da je otkrio 450 reklama u kojima se korisnicima otvoreno nude lekovi koji se mogu kupiti samo preko recepta i druge nelegalne supstance, uključujući kokain.

TTP navodi da nije pomno pratio reklame koje se serviraju, već da je jednostavno pretraživao termine kao što su "OxyContin", "Vicodin" i "pure coke (čist kokain)".

Poslanici zahtevaju da im Cukerberg do 6. septembra odgovori koliko ovakvih reklama je Meta dozvolila na svojoj platformi, šta je preduzeto i da li su korisnici ciljani na osnovu ličnih zdravstvenih informacija.

Meta tvrdi da će pružiti odgovore. "Dileri droge su kriminalci koji deluju na različitim platformama i u različitim zajednicama, zato sarađujemo sa organima za sprovođenje zakona u borbi protiv ove aktivnosti", rekao je portparol kompanije Meta za AFP.