Google Street View

Srbija dobija novi Street View - Google automobili se vraćaju ovog leta

Autor Ilija Baošić

Google Street View snimci gradova u Srbiji biće ažurirani nakon gotovo 10 godina.

Izvor: MARIUSZ SIENKO

Google će ovog leta vratiti svoje Street View automobile u Srbiju, koji će obilaziti javne puteve širom zemlje, uključujući Beograd, južnu Bačku, nišavski, raški, sremski, šumadijski, i mnoge druge okruge. Cilj njihove vožnje je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, puteva i autoputeva na Google Mapama.

Bilo je i vreme. Zahvaljujući Google Street View-u, korisnici imaju priliku da istraže neke od najznačajnijih turističkih lokacija u Beogradu, poput Hrama Svetog Save i Skadarlije, istorijske znamenitosti širom zemlje kao što su Ćele-kule u Nišu, spomen-park Kragujevački oktobar i Petrovaradinska tvrđave u Novom Sadu, ali i prirodnih lepota koje krase Srbiju, kao što je Palićko jezero. Međutim, aktuelni zvanični snimci sa srpskih ulica i puteva stari su gotovo 10 godina.

Infrastruktura u gradovima, ali i između gradova, vremenom se menja i razvija, pa fotografije treba redovno ažurirati, a toga je svestan i Google. Novi snimci će pomoći korisnicima da se još bolje orijentišu na različitim destinacijama i lakše planiraju svoja putovanja - u 360 stepeni.

Pre objave prikupljenih fotografija, one će biti obrađene tehnologijom koja zamagljuje lica ljudi i registarske tablice automobila, a sve kako bi se onemogućila njihova identifikacija i zaštitila njihova privatnost. Street View sadrži i dodatnu mogućnost zamagljivanja fotografija (pojedinaca, automobila, kuća, itd.), koju svako može zatražiti naknadno.

Izvor: Google Street View

Street View je popularna funkcija na Google mapama sa više od 220 milijardi Street View fotografija iz celog sveta, uključujući Antarktik i Arktik. Dostupna je na desktop računarima i mobilnim uređajima, kao i na Google Earth-u.

Vožnja će započeti tokom narednih nedelja, a više informacija o Street View-u možete pronaći na: https://www.google.com/intl/sr/streetview/