Može i u 2D

RECENZIJA FILMA AVATAR (2): PUT VODE - Veći i bolji od prvog dela

Autor Ilija Baošić

Naše utiske o povratku na Pandoru nakon 13 godina možete pročitati u nastavku.

Izvor: Youtube / Avatar / Screenshot

Nakon dugih 13 godina, konačno smo dobili nastavak filma Avatar, najuspešnijeg filma svih vremena. Kako je originalni film postigao neverovatan uspeh u bioskopima, zaradivši 2,9 milijardi dolara, očekivanja od nastavka su ogromna. Ipak, nije samo publika ta koja očekuje mnogo, već i kompanije Disney i 20th Century Studios, koje su uložile ogroman novac. Ovo je potvrdio i sam Džejms Kamerun, koji je u intervjuu za GQ rekao da Avatar: Put vode mora da postane jedan od najuspešnijih filmova svih vremena samo da bi bio na nuli, dodajući i da budućnost trećeg, četvrtog i petog dela zavisi od uspeha ovog filma. Naravno, ostaje da se vidi da li će u tome uspeti.

Ako je posećenost premijere u Srbiji ikakvo merilo, odnosno ako je srpska publika ikakav kredibilan indikator, bojimo se da imamo loše vesti za Džejmsa Kameruna - premijeru filma smo pratili u polupraznoj sali.

Da li je Džejms Kamerun uspeo da oživi 3D?

Ne možemo reći da smo iznenađeni ovakvim odzivom na premijeri. Prvi deo filma smo, kao i mnogi, pogledali u bioskopu samo zbog tada revolucionarnog 3D iskustva, pa ne čudi da je originalni Avatar ostvario čak 72% prihoda na 3D projekcijama. Naravno, 2009. godine je skok u kvalitetu prikaza i tehnologije bio značajan, a naša očekivanja su se isključivo zasnivala na filmu Deca Špijuni 3D. Međutim, ovaj put to nije bio slučaj - očekivali smo inkrementalna poboljšanja i to je upravo ono što smo dobili.

Nemojte nas pogrešno shvatiti - svet koji je Džejms Kamerun stvorio je zaista neverovatan i sam po sebi je dovoljan da vam preporučimo da odete u bioskop i sami se uverite u to. Ipak, ako nas pitate, taj "vau" momenat koji je 2009. godine doneo 3D je izostao. Ovaj put, najveće zasluge za vizuelni spektakl ima napredak CGI tehnologije i snimanja pokreta glumaca, a ne to što je film prikazan u tri dimenzije. Sumnjamo da bi u 2D projekciji uživali išta manje, pa nažalost moramo reći da Kamerun nije uspeo da nas ubedi. Postoji razlog zašto je danas gotovo nemoguće pronaći 3D televizore i zašto je ovaj vid prikaza u bioskopima isključivo rezervisan za dečije filmove.

Povratak na Pandoru

Avatar: Put vode nas je vratio na prelepi svet Pandore i ukratko nam ispričao šta se dogodilo dok nas nije bilo. Džejk Sali i Nejtiri su dobili troje dece - Nejtama, Loka i Tuk - usvojili su ćerku avatara Grejs Ogustin, Kiri, koju takođe glumi Sigurni Viver, a tu je i ljudsko dete, Spajder. Njihov idiličan život jahanja letećih stvorenja i maženja prirode je prekinut povratkom ljudi na Pandoru u želji da rekolonizuju planetu, a među njima je i rahmetli Paz Sokoro, koji je vraćen u život u formi avatara.

Nakon brojnih borbi sa kolonizatorima, Džejk Sali shvata da je on primarna meta, zbog čega naš junak odlučuje da pobegne kako bi zaštitio svoju porodicu i sprečio dalje krvoproliće. Utočište pronalazi u Metkajina klanu, grupi Na'vija koja se prilagodila životu pored okeana i evolucijom razvila drugačije karakteristike u odnosu na svoju šumsku braću i sestre, čijem načinu života porodica Sali mora da se prilagodi kako bi postali ravnopravni članovi društva, dok ih Paz neumorno traži.

Iako se iz ovog opisa može zaključiti da se radnja i dalje vrti oko Džejka Salija, zapravo su deca i njihovo sazrevanje najveći fokus filma. Rizičan potez Kameruna, ali potez koji se isplatio. Kako je vizuelni aspekt glavna odlika ovog naslova, dečija radoznalost u novoj okolini je idealan vodič kroz svet okeana i stvorenja koja u njemu obitavaju.

Naravno, nije sve bajno i sjajno. Film traje 3 sata i 10 minuta, a smatramo da je komotno mogao da traje sat kraće. Zbog Kamerunove želje da nam oči suze od lepote, u jednom momentu smo shvatili da smo potpuno zaboravili da kolonizatori postoje i više je delovalo kao da gledamo dokumentarac o prirodi nego film o sukobu Na'vija i ljudi.

Takođe nam se nije svidela uloga Nejtiri u filmu. Nismo sigurni šta je tačno u pitanju, ali lik kojeg glumi Zoi Saldana nam je delovao kao prazna ljuska bez dubine karaktera i supstance, sa kojom čak ni u najtežim trenucima nismo uspevali da saosećamo. Ako ništa drugo, bar smo uživali da je gledamo kako strelama obara neprijatelje.

Kad smo kod obaranja strelama, zaista moramo da pohvalimo scene borbi u ovom filmu. Bilo da se puca ili bije golim rukama, nismo ostali razočarani.

Zaključak

Ukoliko ste voleli prvi deo Avatara, naša preproruka je da obavezno pogledate i nastavak. Džejms Kamerun je sve podigao na viši nivo, pa ne verujemo da ćete iz bioskopske sale izaći razočarani. Svet je veći, lepši i raznovrsniji, likovi izgledaju realnije nego ikad, a radnja je, iako razvučena, sasvim solidna.

Avatar: The Way of Water prvi trejler
Izvor: Avatar

Tagovi