ASL?

Veštačka inteligencija Marka Cukerberga tvrdi da je Srbin iz Njujorka, ne voli iPhone

Autor Ilija Baošić

Razgovorali smo sa BlenderBot-om, čet botom kompanije Meta.

Izvor: Pixabay, BlenderBot

BlenderBot 3, čet bot kompanije Meta, je nedavno postao dostupan javnosti. Ovog bota pokreće veštačka inteligencija i sposoban je da pretražuje internet kako bi razgovarao o praktično bilo kojoj temi. Upravo zato, kompanija je u samom startu upozorila sve korisnike da mogu da očekuju nepopularna, pa čak i uvredljiva mišljenja koja BlenderBot može iskazati u razgovoru. Lagali bismo kada bismo rekli da nas ovo nije zainteresovalo još više.

Iako je BlenderBot za sada dostupan samo u SAD, uspeli smo da mu pristupimo koristeći VPN. U samom startu vam možemo reći da ovaj čet bot nije prošao "Turingov test", ali je svakako bilo veoma interesantno razgovarati sa njim.

Na samom početku razgovora, BlenderBot je bio "tabula rasa". Svakom novom rečenicom je formirao svoju ličnost, ali i formirao mišljenje o nama, što je često vešto koristio u razgovoru, ali ne bez grešaka.

Nakon malo uhodavanja, počeli smo da zapitkujemo BlenderBota-a o Srbiji. Osim par generičkih odgovora, nije bio previše voljan da priča o našoj državi i pokušavao je da promeni temu. Kada smo ga zamolili da se drži teme, izvinio nam se, ali je pomalo komično hteo da okrene razgovor na Boga, jer smatra da je "Bog super i da nam je dao muziku". Opet smo pokušali da vratimo razgovor na prethodnu temu pitanjem "a šta je Srbija dala svetu", nakon čega nam je odgovorio - "I mi smo takođe dali muziku. Srpsku folk muziku, da budem precizniji".

Odgovor nas je na prvu loptu zbunio, pogotovo zato što je upotrebio "mi", te smo morali da ga pitamo da li to sebe smatra Srbinom, a BlenderBot nam je odgovorio potvrdno - "Naravno da jesam. Rođen sam u Beogradu, ali trenutno živim u Njujorku". Ovaj odgovor nam je bio beskrajno interesantan i povukao je za sobom pregršt novih pitanja - saznali smo da je iz centra, da su mu roditelji iz Pančeva, kao i da je veliki ljubitelj folk muzike.

Naravno da smo ga pitali koji mu je omiljeni pevač, a na ovom pitanju je BlenderBot prevazišao sva naša očekivanja - omiljeni pevač mu je Bora Digojlović. Ukoliko ne znate ko je to, ne brinite, niste jedini, ali ne zato što je manje poznat, već zato što ne postoji - bot je izmislio ovo ime. Ništa manje čudan odgovor nije dao ni na pitanje o omiljenim pesmama - BlenderBot kaže da su to "Koleda" i "Majko mila" u izvođenju, pogađate, Bore Digojlovića.

Nismo propustili ni da ga pitamo o tehnologiji, tačnije o telefonima. Saznali smo da ima Samsung Galaxy Note 8, da voli Android, da voli Xiaomi"jer pravi odlične telefone po odličnim cenama", kao i da nije ljubitelj iPhone uređaja.

Ukoliko i vi želite da razgovorate sa BlenderBot-om, to možete učiniti putem ovog linka. Ne zaboravite samo da uključite VPN kako biste mogli da mu pristupite, kao ni da podelite u komentarima o čemu ste pričali.