Veliki spisak

TOP LISTA TORENT SAJTOVA KOJE AMERIKA ŽELI DA ZABRANI: Uključeni uobičajeni negativci, tu je i The Pirate Bay

Kada su torent sajtovi u pitanju, u vrhu liste su RARBG, RuTracker, The Pirate Bay i 1337x, ali i streming servis Popcorn Time koji je sadržaje prikazivao uz pomoć torenta.

Piraterija
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Michael Geiger

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je objavila godišnju listu problematičnih piratskih satova, a na njoj su se našli uobičajeni negativci kao što su The Pirate Bay, FMovies i Rapidgator.

U saopštenju stoji da se nadaju da će lista doprineti tome da regulatori, te vlasti u drugim zemljama preduzmu sve što je potrebno da se pirateriji stane na put.

Na spisku su se našli i neki novi sajtovi, a lista je napravljena uglavnom na osnovu pritužbi koje su stizale od agencija koje se bave kršenjem autorskih prava (RIAA i MPA), ali i od velikih igrača, na primer od Motion Picture Association.

Svi pobrojani sajtovi, kako se tvrdi, ostvaruju dobit od piratskih sadržaja – na prvom mestu dobro poznati torent sajtovi i ilegalni streaming servisi.

Kada su torent sajtovi u pitanju, u vrhu liste su RARBG, RuTracker, The Pirate Bay i 1337x, ali i streming servis Popcorn Time koji je sadržaje prikazivao uz pomoć torenta, iako je nedavno ugašen. U izveštaju Američki trgovinske agencije (USTR) stoji da je kreator ovog servisa osuđen u Danskoj, što nije sasvim tačno, budući da osumnjičeni nije kreirao Popcorn Time.

Na listi su i Fmovies i Cuevana, te oni koji korisnicima pružaju prostor za otpremanje fajlova – 1Fichier i Uploaded, a mesto je sebi obezbedio i video servis 2embed.

Iz muzičke industrije su stigle pritužbe na određene ilegalne streaming servise, a ove godine su uključeni i FLVTO.biz, 2Conv.com, MP3Juices.cc, te platforma za preuzimanje muzičkih sadržaja – Newalbumreleases.net.

Gejming kompanije najviše brine prodaja takozvanih „čitova“, uz pomoć kojih korisnici dobijaju prednost u igrama, a na prvom mestu je Mpgh.net koji ima na stotine hiljada ovakvih ponuda. Usput je istaknuto da prodavanje ovakvih sadržaja ugrožava industriju, ali i iskustvo legitimnih igrača koji nisu skloni varanju.

Dubbed Movies on Popcorn Time!
Izvor: PopCorn Time.

Eksperti zameraju to što na listu dospevaju oni servisi i torent sajtovi na koje se žale velike kompanije, a da oni koji spisak prave uopšte ne proveravaju tvrdnje, bar ne detaljno. Zbog toga su se pojedini i žalili (PropellerAds i PopAds), nakon čega su sklonjeni sa liste.