Budući hitovi

SPAJANJE GIGANATA: Amazon kupuje MGM studio za 8,45 milijardi dolara

Filmska kuća poznata po Džejmsu Bondu i drugim filmskim klasicima prodata je Amazon kompaniji kako bi pojačala Prime Video servis.

Američka kompanija za e-trgovinu Amazon saopštila je 26. maja i zvanično da kupuje filmski studio MGM za 8,45 milijardi dolara, čime će steći veliku arhivu filmova i TV emisija i zaoštriti konkurentsku utakmicu na striming tržištu, u kojoj predvode Netflix i Disney+.

Filmska kuća Metro Goldwyn Mayer (MGM), osnovana 1924. godine, koja je dom franšize DŽejms Bond, poseduje kablovski kanal Epix i producira popularne TV emisije, uključujući Fargo, Vikinzi i druge.

Ovo je druga najveća Amazonova akvizicija posle preuzimanja kompanije Whole Foods Market, koju je kupio za 13,7 milijardi dolara 2017. godine.

Kupoprodajna cena Amazona za MGM predstavlja visoku premiju u odnosu na druge pristigle ponude. Cena je otprilike 37 puta veća od MGM-ove procenjene dobiti pre kamata, poreza deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za 2021. godinu.

Ovo je najnoviji u nizu sporazuma o preuzimanjima i spajanjima u američkoj medijskoj industriji. Američki telekomunikaciona konglomerat AT&T i Discovery su, naime, najavili 17. maja da će spojiti svoje medijske kompanije, koje obuhvataju HGTV, CNN, Food Network i HBO.

Amazon je u aprilu izvestio o četvrtom uzastopnom rekordnom kvartalnom profitu i pohvalio se da ima više od 200 miliona pretplatnika za svoj Prime Video servis, koji je dostupan i u Srbiji i regionu.

Tagovi