HarmonyOS NEXT: Novi Huawei-jev nezavisni operativni sistem raskida sve veze sa Androidom i uskoro prestiže iOS | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HarmonyOS NEXT: Novi Huawei-jev nezavisni operativni sistem raskida sve veze sa Androidom i uskoro prestiže iOS

Autor Miloš B. Jovanović

HarmonyOS NEXT je u potpunosti izgrađen na Huawei-jevom sopstvenom kernelu i gradi izvorni ekosistem aplikacija, njegov veliki potencijal se ne može poreći, kao ni to da je pred njim veliki izazov

 HarmonyOS NEXT _ Foto Huawei.jpg Izvor: Huawei

Softverske ambicije kompanije Huawei uskoro dobijaju novu dimenziju. Kineski tehnološki gigant je za 18. januar najavio predstavljanje HarmonyOS NEXT, novog operativnog sistema koji u potpunosti raskida vezu sa svojim Android korenima i pravi potpuni zaokret ka samoodrživom ekosistemu.

Za razliku od svog prethodnika HarmonyOS 4, koji je koristio Android Open Source Project (AOSP) kao svoju osnovu, HarmonyOS NEXT je u potpunosti izgrađen na Huawei-jevom Harmony kernelu. A to znači da više nema AOSP biblioteke, nema ni kompatibilnosti sa Android-om, kao ni direktnog pokretanja postojećih Android aplikacija (APK).

Ovaj hrabar potez kineske kompanije predstavlja jedinstvenu priliku za developere u Kini, pošto će potreba za izvornim aplikacijama, koje sada postaju jedini "razumljivi jezik" HarmonyOS NEXT-a, dovesti do porasta potražnje za programerima koji poznaju njegovu arhitekturu.

Rad na ovom velikom softverskom projektu do sada je već podstakao preko 400 softverskih kompanija iz najraznovrsnjih sektora i delatnosti, kao što su navigacija, putovanja, finansije, video igre... da "uskoče u voz" i angažuju svoje potencijale na razvoju namenskih HarmonyOS NEXT aplikacija.

Ovaj strateški manevar kompanije Huawei će dati vetar u leđa HarmonyOS NEXT-u i omogućiti mu da postane drugi najpopularniji mobilni operativni sistem u Kini do kraja 2024. godine, spreman čak i da po tržišnom udelu nadmaši iOS, predviđa istraživačka organizacija TechInsights.

I pored toga što se veliki potencijal celog projekta ne može poreći, pred novim operativnim sistemom je i veliki izazov. Izgradnja kompletnog ekosistema aplikacija od nule svakako nije mali podvig, pa će privlačenje velikog broja deveopera globalno rasprostranjenih aplikacija biti od ogromnog značaja za dugoročni uspeh HarmonyOS NEXT-a.

Bez obzira na to, HarmonyOS NEXT svakako predstavlja ključni momenat kompanije Huawei na putu ka potpunoj softverskoj nezavisnosti, čime se istovremeno trasira put za ozbiljnu potencijalno konkurentnu mobilnu softversku alternativu na gobalnom nivou.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:03
Huawei Mate 60
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA