Više podataka, veća zarada: Dogovor striming platformi i scenarista okončao štrajk u Holivudu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više podataka, veća zarada: Dogovor striming platformi i scenarista okončao štrajk u Holivudu

Holivudski pisci se vraćaju na posao sa novim ugovorima koji će promeniti način na koji striming industrija radi, pošto će Netflix, Disney i druge platforme ubuduće morati da im dostavljaju podatke o gledanosti

 Žena gleda Netflix na tabletu i na TV-u Izvor: SmartLife / Chinnapong

Netflix i ostale striming platforme ubuduće će morati da dele podatke o gledanosti sa kreatorima i autorima filmova i serija koje produciraju. To je rezultat štrajka Udruženja scenarista Amerike (Writers Guild of America – WGA), koji je prethodnih 148 dana blokirao Holivud.

Glavni zatev pisaca bio je da kompanije u čijem vlasništvu su najpoznatiji i najveći striming servisi dele sa kreatorima serija i filmova podatke o gledanosti i publici, koje prikupljaju.

Holivudski pisci se vraćaju na posao sa novim ugovorima koji će promeniti način na koji ova industrija radi, tako što će oni ubuduće dobijati veći deo prihoda od emitovanja uspešnih serija i filmova. To znači da će velike kompanije, kao što su Netflix i Disney, morati da dele više podataka o gledanosti sa njima.

Veliki nedostatak transparentnosti u vezi sa metrikom striminga bio je glavni razlog višemesečne borbe WGA i Alijanse filmskih i televizijskih producenata (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP), koja zastupa interese giganata industrije zabave kao što su Netflix, Disney i Warner Bros. Discovery.

Naknadne isplate od profita

U biznisu koji se zasniva na uspehu serija i filmskih hitova, zarada stvaralaca i filmskih zvezda se često zasniva na naknadnim isplatama od profita uspešnih projekata. Zbog toga je nedostatak jasne metrike ograničio sposobnost kreatorima i glumcima da i sami budu deo tog uspeha, piše Business Insider.

Osim samih njihovih zarada, otvaranje podataka koje su do sada produkcije držale za sebe, pobudilo je nade i među oglašivačima, koji se sada takođe nadaju većim prihodima, pošto su se i oni ranije žalili na netransparentnost produkcija kada je o podacima o gledanosti reč.

Ti podaci su takođe neophodni i brendovima i marketarima kako bi znali do koga dopiru njihove reklamne poruke i da li onu uopšte "rade". To je naročito značajno velikim brendovima koji ulažu u striming distiribuciju.

Šest scenarista i transparantnost podataka

U AMPTP su se složili da će sa striming servisima "u poverenju" deliti informacije o ukupnoj dužini trajanja odgledanih strimova za svoje najgledanije progrme. Uvid u podatke moći će da ima do šest scenarista članova WGA, čime će dobiti osnovu za bonus na osnovu gledanosti. Podaci će biti dostupni i širem članstvu WGA, ali u svedenijoj formi.

Transparantnost podataka će biti primenjivana samo na originalne serije i filmove u produkciji kompanije koja je i vlasnik striming platforme. Oni će kreatorima biti dostupni samo ukoliko je neku seriju ili film odgledalo bar 20 odsto ukupnog broja pretplatnika u prvih 90 dana od postavljanja na platformu. To znači da pravo na bonus neće imati autori serija koje su platforme otkupile od drugih produkcija.

I pored postignutog dogovora, ostaje nejasno koliko će pisci profitirati od bonusa, kao i da li će WGA morati da plaća produkcijama da bi imala uvid.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:41
ZAŠTO NETFLIX, HBO, AMAZON NE ŽELE DA PRIKAZUJU OVAJ FILM? Glumac iz Njujorka o milionskom projektu i INTERESU da se OVO NE SAZNA
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

W

Koga briga, Holivudu je umro odavno, ni amere ne zanima