Sve o Beograd Plus aplikaciji za gradski prevoz: Koja je prava, gde je možete skinuti i kako se koristi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o Beograd Plus aplikaciji za gradski prevoz: Koja je prava, gde je možete skinuti i kako se koristi

Beograđani i svi koji se zateknu u glavnom gradu sada mogu da koriste novu aplikaciju za javni gradski prevoz. Evo šta treba da znate.

 Kako se skida i koristi Beograd Plus aplikacija za autobuse Izvor: Google Play, Stefan Stojanović

Beograd je dobio novu aplikaciju za javni gradski prevoz - Beograd Plus. Novo rešenje služi kako bi građani i posetioci glavnog grada mogli da plate kartu, pronađu najbliže stanice, ali i provere koliko vremena će morati da čekaju na svoj prevoz.

Ipak, kao i sa svim novim rešenjima, biće potrebno vreme pre nego što se putnici naviknu na korišćenje aplikacije i sve njene mogućnosti, a SmartLife je za vas pripremio informacije koje morate znati kako biste uspešno skinuli i koristili Beograd Plus aplikaciju.

Beograd Plus još uvek nije dostupan svima

Nažalost, Beograd Plus aplikaciju za početak neće moći da koriste svi. Trenutno, ona je dostupna samo za Android uređaje, a korisnici iPhone pametnih telefona će morati da se strpe još malo kako bi je koristili na iOS operativnom sistemu.

Ni vlasnici novijih Huawei telefona nisu među onima koji mogu da koriste aplikaciju jer je u ovom momentu ona isključivo dostupna u Google Play prodavnici, te se nadamo da će se u što skorijoj budućnosti naći i u AppGallery-ju.

Kako da pronađete i instalirate pravu aplikaciju

Uvek možete otvoriti Google Play prodavnicu i pretražiti termin "beograd plus" kako biste pronašli aplikaciju. Međutim, kako je tek lansirana, zvanična aplikacija u momentu pisanja još uvek nije izbila na čelo liste, pa ćete verovatno videti rezultate sa nekoliko nezvaničnih rešenja veoma sličnog ili čak istog imena.

 Zvanična Beograd Plus aplikacija Izvor: Google Play

Zato, naša preporuka je da direktno posetite listing zvanične aplikacije, a to možete učiniti preko OVOG LINKA. Kada otvorite njen listing, stisnite na dugme "Instaliraj", odnosno "Install" ukoliko koristite engleski jezik.

Kako se koristi i šta sve nudi Beograd Plus aplikacija

Kada prvi put otvorite Beograd Plus aplikaciju, bićete upitani da joj odobrite pristup vašoj lokaciji. Kako vam je na raspolaganju mapa, naš savet je da joj to omogućite "dok koristite aplikaciju" (While using the app), kao i da to bude precizna (Precise), a ne približna (Approximate) lokacija.

Na ovaj način ćete uvek moći da u aplikaciji vidite gde se nalazite, a kada pomerite crvenu strelicu na mapi, učitaće se obližnje stanice koje su vam na raspolaganju u njenoj blizini, i to u vidu plavih iglica. Ukoliko odaberete neku od njih, moći ćete da vidite koja vozila na njoj pristaju.

Ispod ove informacije se nalazi lista "Dolazak vozila", gde možete videti kada stiže vozilo koje čekate (izraženo u minutima), a ukoliko pritisnete na zeleno polje u kojem to piše, njegova udaljenost će biti prikazana u broju stanica. Takođe, ukoliko dodirnete ostatak polja vozila koje vas interesuje, na mapi će vam se prikazati njegova putanja, kao i lokacija.

Dodatno, na vrhu početne stranice aplikacije vam je na raspolaganju pretraga stanica. Ukoliko kliknete na ovo polje, otvoriće vam se kartica "Pretraži stanice", odnosno lista stanica koje možete ručno odabrati ili u polje uneti tekst za bržu pretragu.

Kako ne biste morali da svaki put pretražujete svoju stanicu, na raspolaganju vam je i kartica "Omiljene stanice", koje ćete dodavati pritiskom na ikonicu srca koja se nalazi unutar svake stanice, odnosno u istom polju gde pišu vozila koja na nju pristaju.

Takođe, u gornjem desnom uglu početne stranice se nalazi dugme u obliku fotoaparata, a zapravo je u pitanju prijava nepravilnosti u javnom prevozu. "Ovde možete prijaviti bilo koji problem koji uočite u vozilima javnog prevoza (neispravnost klima uređaja, prljava sedišta, vozač bez uniforme, ne rade vrata, nije stao na stajalište)", objašnjeno je u aplikaciji.

Na dnu ekrana nalazi se meni za kretanje kroz aplikaciju koji se sastoji iz sedam elementa. Gornji red čine "Kupi kartu", "Poslednja karta" i "Uplata", dok ćete u donjem redu pronaći "BG Prevoz" (početna stranica), "Plaćanje", "Pravna lica" i "Ostalo". Međutim, za svu dalju funkcionalnost aplikacije potrebno je biti ulogovan, odnosno registrovati svoj nalog.

Kako se registruje nalog u Beograd Plus aplikaciji

Biti ulogovan, odnosno registrovati nalog u Beograd Plus aplikaciji znači da ćete omogućiti korišćenje najvažnije funkcije - kupovine karata. Kako biste to uradili, potrebno je da pratite sledeće korake:

  • Otvorite Beograd Plus aplikaciju
  • Na donjoj strani ekrana izaberite "Plaćanje"
  • U sekciji "Plaćanje" ćete u gornjem desnom uglu videti dugme "Prijava", dodirnite ga
  • Ukoliko već imate nalog, unesite svoje podatke i pritisnite dugme "Prijava". Alternativno, nemojte unositi ništa, već samo pritisnite dugme "Prijava preko Google naloga" ako ste se na taj način registrovali
  • Ukoliko nemate nalog, potrebno je da izaberete dugme "Registracija" na dnu stranice.
  • Štiklirajte kvadratiće sa leve strane polja "Politika privatnosti" i "Uslovi korišćenja"
  • Najlakši način registracije je da dodirnete dugme "Registracije preko Google naloga", ali ukoliko to ne želite, uvek možete uneti svoj mejl, pritisnuti dugme "Registracija", a zatim pratiti uputstva koja će vam na isti biti poslata

Kako se kupuje karta u Beograd Plus aplikaciji

U aplikaciji vam je na raspolaganju kupovina Vremenske, Dnevne, Sedmodnevne, karte za 30 dana ili Godišnje karte, dok mogućnost kupovine Povlašćene karte još uvek nije dostupna, ali stiže uskoro.

Neku od ovih karata možete kupiti na dva načina. Prvi način je da u meniju na dnu ekrana direktno izaberete "Kupi kartu". Drugi način je da u istom meniju prvo posetite "Plaćanje", a zatim stisnete na kružnu ikonicu u polju "Kupovina karata".

Kada ste izvršili jedan od ova dva koraka, na ekranu će vam se prikazati karte koje su vam na raspolaganju, a dodirom na jednu od njih dobijate mogućnost odabira zona (A, B ili C). Izaberite koju kartu i zonu želite, a zatim u donjem desnom uglu dodirnite na dugme "Plaćanje".

Aplikacija vam nudi da željenu kartu platite na tri načina: SMS, Platna kartica i E-nalog. Ukoliko izaberete SMS, Beograd Plus će otvoriti vašu aplikaciju za slanje SMS poruka, a odgovarajući tekst će već biti unet. Potrebno je samo da slanje te poruke ručno potvrdite.

Kako se povezuje platna kartica u Beograd Plus aplikaciji

Ukoliko želite da gradski prevoz plaćate direktno putem platne kartice, potrebno je da istu povežete. To ćete uraditi tako što ćete prilikom kupovine svoje prve karte izabrati "Platna kartica" kao metod plaćanja, a zatim uneti sve tražene podatke o vašoj kartici, ali i štiklirati polje "Zapamti karticu" pre nego što izaberete dugme "Nastavi kupovinu".

Nakon toga je neophodno da unesete tražene informacije o adresi plaćanja, kao i broj telefona, a zatim ponovo dodirnete dugme "Nastavi kupovinu". Potvrdite da se slažete sa uslovima plaćanja i izaberite "Plati", a zatim još jednom potvrdite.

Kako se uplaćuje novac na Beograd Plus E-Nalog

Ukoliko želite da na svoj nalog avansno uplatite novac koji ćete koristiti za kupovinu karata, proces možete pokrenuti na dva načina. Prvi način je da u meniju na dnu ekrana izaberete dugme "Uplata". Drugi način je da istom meniju prvo izaberete "Plaćanje", a zatim da dodirnete kružnu ikonicu "Dodaj" u polju "E-Nalog".

Kada ste izvršili prvi korak, biće vam ponuđeno da na svoj E-Nalog novac uplatite pomoću platne kartice ili da to učinite uplatnicom.

Ukoliko to želite da učinite platnom karticom, jednostavno unesite željeni iznos, a svaki sledeći korak je identičan kupovini karte, što ste imali priliku da pročitate iznad. S druge strane, ukoliko izaberete da to učinite uplatnicom, dobićete QR kod za IPS plaćanje, kao i sve neophodne informacije koje je potrebu napisati na uplatnicu ako želite da je popunjavate lično. Novac će se na vašem E-Nalogu pojaviti kada vaša uplata bude proknjižena.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

09:18
ŠAPIĆ ZA KURIR TV: ZA ŠVERCERE U PREVOZU KAZNA I DO TRI GODINE ZARTVORA! Nov sistem jeftiniji i jednostavije, SAV novac ide u grad
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Бус плюс.

Neko

Jel morao rus da nam radi aplikaciju i da je napravi ovako skandalozno? Pored naših it ljudi? Sramota!

Kljakavo

@Neko Pretraga stanica po broju preko stare aplikacije: klik na pretragu po broju, unos broja stanice, klik na stanicu. Pretraga stanice po broju preko nove aplikacije: klik na polje za pretragu, drugi klik (jer se posle prvog označi polje, ali ne iskoči tastatura), prebaci tastaturu na cifre, unos broja stanice, prevuci na gore listu autobusa koji nailaze i označi ih (pojedinačne autobuse, a ne linije), spusti popis autobusa dole da bi video mapu. Osvežavanje mape zna da se zaglupi. U manje od dana korišćenja, već dva puta sam se vozio autobusom kog nema na aplikaciji. Prognozirano vreme dolaska autobusa se može samo slučajno poklapati sa pozicijom autobusa na mapi (autobus na mapi udaljen punih petnaest stanica, prognoza dolaska desetak minuta, za šta nema teoretske šanse). Da plaćam preko ovako kljakave aplikacije se nisam usudio, sudeći prema komentarima ljudi na Play Storeu koji su pokušali i kojima je skinut novac a u aplikaciji im se ne vidi da su išta kupili, dobra odluka.