YouTube potvrdio: Zabranjeno blokiranje reklama! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

YouTube potvrdio: Zabranjeno blokiranje reklama!

YouTube je počeo da obaveštava korisnike da blokiranje reklama nije dozvoljeno.

 YouTube logo Izvor: Pexels

Korisnici prijavljuju da su na YouTube platformi počeli da dobijaju poruku da je blokiranje reklama zabranjeno, kao i da servis traži od njih da počnu da plaćaju mesečnu pretplatu ukoliko žele da ih izbegnu u budućnosti.

Kada je Sazk100 na Reddit-u postavio objavu na kojoj se vidi da se od njega traži da onemogući blokiranje reklama na YouTube-u, korisnici su se podelili u dva tabora - oni koji osuđuju potez kompanije i oni koji sumnjaju da je u pitanju fotomontaža ili šala. Međutim, hladan tuš je usledio nakon što je IGN dobio potvrdu od predstavnika platforme da je poruka stvarna, odnosno da je YouTube trenutno eksperimentalno prikazuje gledaocima kod kojih detektuje da blokiraju reklame.

 YouTube poruka o zabrani blokiranja reklama Izvor: Reddit / Sazk100

"Pokrenuli smo mali globalni eksperiment koji poziva gledaoce koji blokiraju reklame da ih dozvole na YouTube-u ili isprobaju YouTube Premium", kaže portparol kompanije. "Detekcija blokatora reklama nije ništa novo, a drugi izdavači redovno traže od gledalaca da ih onemoguće".

Portparol je u pravu kada kaže da detektovanje blokatora postoji na mnogim sajtovima, međutim, korisnici su revoltirani jer znaju koliko to može daleko da ode. Trenutno, poruku o zabrani blokiranja reklama na YouTube sajtu je moguće isključiti i nastaviti kao da se ništa nije desilo. Ipak, kako ističu, to vremenom prerasta u sve češće obaveštavanje o zabrani, a zatim i u potpunu zabranu korišćenja sajta dok se blokiranje reklama ne isključi.

Google je prihodovao 29,2 milijarde dolara od reklama na YouTube platformi u 2022. godini, što čini preko 11 odsto godišnjeg prihoda kompanije. Međutim, u četvrtom kvartalu zabeležen pad prihoda od skoro 8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, jer je cela industrija oglašavanja na mreži pala. Nema sumnje da kompanija sada traži načine da nadomesti te gubitke, a jedan od njih jeste da nas primora da platimo 749 dinara mesečno za YouTube Premium.

Nije poznato koliko će trajati ovaj eksperiment, odnosno da li će se pretvoriti u nešto trajno, ali nemojte se iznenaditi ako ostane i postane više od upozorenja koje je moguće isključiti, pogotovo nakon što je YouTube Vanced mnogim korisnicima prestao da radi.

Da li ćete platiti YouTube Premium ukoliko se uvede potpuna zabrana blokiranja reklama?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 17

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Necu im platiti, niti iskljuciti blokator reklama. Prije cu prestati koristiti YT.

Sofronije

Pornhub i ostali sajtovi tog tipa nemaju reklame, a mnogo je zanimljiviji sadržaj.YT je postao naporan i agresivan sa tim beskorisnim reklamama, a to odbija sve korisnike.Da plaćam, ne pada mi na pamet.Plaćam internet i ovako, gledam da ga iskoristim za skidanje svega što mi padne na pamet a da mi je zanimljivo, a ovakvo ponašanje i nametanje neću da trpim sigurno.

ProlazNIK

Pa nije YT jedini strimig servis, kad se pojavi prijava za bloker samo zaboravim taj sajt i pređem na drugi. Ima inflensera koji sadržaj postavljaju na više platformi, napuste li YT ima dosta besplatnih servisa koji nisu u vlasništvu googl-a i rado bi zauzeli to mesto.