Google uvodi promene, više neće znati lokaciju naših slika ukoliko mi to ne želimo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google uvodi promene, više neće znati lokaciju naših slika ukoliko mi to ne želimo

Google više neće bez našeg pristanka pretpostavljati gde su nove slike i video snimci snimljeni.

 Google Photos ukida Location History procenu lokacije slika Izvor: Unsplash

Ukoliko koristite Google Photos, sigurni smo da vam je, baš kao i nama, ovaj servis vrlo koristan za skladištenje uspomena u "oblaku". Međutim, svakom novom slikom koju pošaljemo na servere, kompanija Google sve više zna o mestima koja volimo da posećujemo, a čak iako upload-ujemo fotografije koje ne sadrže lokaciju na kojoj su uslikane, tehnološki gigant ima način da pogodi gde smo se nalazili. Međutim, to se sada menja, jer će korisnici Google Photos servisa moći da dozvole ili zabrane kompaniji Google da procenjuje lokaciju slika.

Prethodno, ukoliko naše fotografije nisu imale metapodatke o lokaciji na kojoj su uslikane, Google je taj podatak pretpostavljao na osnovu naše istorije lokacija (Location History), odnosno na osnovu prepoznavanja onoga što se nalazi na slici. Ipak, jedna od te dve stvari više neće biti uzimana u obzir.

Šta se menja

Google Photos je prestao da koristi istoriju lokacija za procenu mesta na kojem su nove fotografije ili video snimci snimljeni. Google će za pretpostavku lokacije ubuduće koristiti samo prepoznavanje okoline, ali korisnicima sada daje mogućnost da i ovu funkciju isključe u bilo kom trenutku.

Šta možemo da uradimo

Ne možemo biti sigurni da li će svi dobiti poruku u isto vreme (mi još nismo), ali Google kaže da će korisnicima Google Photos servisa biti poslat upit da li žele da zadrže dosadašnje pretpostavke. Ukoliko se ne ulogujete u Google Photos ili ne odaberete neku od ponuđenih opcija do 1. maja, Google će sam ukloniti sve prethodne procene lokacija slika.

Ukoliko vas brine to što Google zna lokacije vaših prethodnih slika, uvek možete izmeniti podešavanja unutar Google Photos servisa, a ukoliko ne želite da vaše fotografije čuvaju metapodatak o lokaciji, to možete isključiti u podešavanjima kamere na vašem pametnom telefonu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA