Belorusija legalizovala pirateriju i našla način da na tome profitira | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belorusija legalizovala pirateriju i našla način da na tome profitira

Građani Belorusije mogu da legalno preuzimaju piratski sadržaj iz "neprijateljskih zemalja", ali će isti morati da plaćaju državi.

 Belorusija dozvolila pirateriju sadržaja iz zapadnih zemalja Izvor: Unsplash, YouTube / Associated Press

Narodna skupština Republike Belorusije donela je privremeni zakon kojim se dozvoljava nelegalno preuzimanje sadržaja koje potiče iz "neprijateljskih zemalja", što uključuje SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice EU. Zakon je potpisao predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, i stupa na snagu ove nedelje.

Zakon je odgovor na sankcije koje su zapadne zemlje uvele Belorusiji zbog uloge koju je ova država imala u ruskoj invaziji na Ukrajinu, a beloruski zakonodavci su proglasili pirateriju prihvatljivom kao podršku svojoj ekonomiji, jer zemlja u velikoj meri zavisi od stranih sadržaja za zabavu i softversku infrastrukturu.

Kako navodi TorrentFreak, iako zakon dozvoljava korisnicima da preuzimaju softver, filmove, serije i muziku iz "neprijateljskih zemalja", vlasnici autorskih prava i dalje mogu da budu plaćeni za svoj proizvod. Naime, zakon predviđa da potrošači moraju da prijave i plate piratski materijal. Državna uprava za patente će prikupljati i zadržavati ta sredstva u periodu od tri godine, tokom kojih nosioci prava mogu da traže svoj novac. Međutim, taj proces neće teći glatko.

Prvo, nosioci prava neće moći da odrede cenu svojih proizvoda, već će država biti ta koja će to činiti, ali zakon nije jasan oko načina na koji će se proračun vršiti.

Drugo, ako vlasnik intelektualne svojine ne zatraži svoj novac u roku od tri godine, država će taj novac zadržati. Ipak, čak i da nosioci prava zatraže svoj novac, nije jasno kako će im isti biti isplaćen, jer je Narodna Banka Republike Belorusije zbog sankcija sprečena da posluje sa zapadnim zemljama.

Treće, ukoliko nosioci prava uspeju da dođu do svog novce, Belorusija će im isplatiti 80% uplaćenih sredstava, a ostatak će zadržati kao naknadu koja pokriva "troškove održavanja i računovodstva".

Dakle, iako je piraterija u Belorusiji na neki način legalizovana, oni koji preuzimaju piratski sadržaj će, umesto nosiocima prava, morati da plate državi, pa se stiče utisak da niko osim budžeta Belorusije neće imati korist od novog zakona koji će biti na snazi do 31. decembra 2024. godine. 

Ova vest nam stiže samo 10 dana nakon što smo imali priliku da vidimo kako bioskopi širom Rusije prikazuju piratsku kopiju filma Avatar 2.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trt

Pametno. Sad ce kola sa osiguranja i eto bolji vozni park nego francuzici

Batja

Bravo batja, moj si čovek!