10% svih razmenjenih poruka na Viberu potiče iz Srbije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10% svih razmenjenih poruka na Viberu potiče iz Srbije

Autor Ilija Baošić

Viber je predstavio detaljane infromacije o tome kako je izgledala 2022. godina ove platforme u Srbiji.

 Viber u Srbiji statistika za 2022 godinu Izvor: Viber

Da je Viber popularan u Srbiji, znate i sami - ali da li znate koliko je popularan? Prema detaljnom pregledu trendova koji je predstavila kompanija Rakuten Viber, ova aplikacija za razmenu poruka je prisutna na preko 90% pametnih telefona u Srbiji, što je čini najpopularnijim servisom za dopisivanje kod nas. Ako vas ovo nije ubedilo, onda sigurno hoće podatak da čak 10% svih poruka poslatih među Viber korisnicima širom sveta potiče iz Srbije.

U svom izveštaju korišćenja servisa u Srbiji za 2022. godinu, Viber navodi da je primetan češći izbor slanja poruka nad pozivanjem, a ovo se pogotovo odnosi na grupnu komunikaciju. Svaki korisnik platforme je u proseku učesnik u barem 6 grupnih četova, a broj korisnika koji komuniciraju unutar grupa je u porastu od 5% u odnosu na prethodnu godinu.

Zabeležen je i rast od 22% u broju kreiranih Viber kanala i zajednica u Srbiji tokom 2022. godine, što ukazuje na to da korisnici pomno prate važna obaveštenja, objave i najnovije vesti vezane za njihove omiljene javne ličnosti i organizacije direktno od Viber-a.

Nešto više od godinu dana nakon što je platforma lansirala objektive, Viber kaže da su oni korišćeni preko milijardu puta, pa je zbog popularnosti ove funkcije kompanija omogućila brendovima i organizacijama da kreiraju sopstvene Objektive i Stikere, čime oznažuju svoj imidž i povećavaju svest javnosti o njima.

Kompanije sve češće primenjuju reklamna rešenja kako bi povećale nijhovu vidljivost i privukle nove korisnike. Tokom 2022. prosečni broj impresija reklamnog sadržaja na Viberu mesečno dostigao je značajnih 6 milijardi širom sveta – od čega je 605 miliona ostvareno u Srbiji. Poslovne vertikale u kojima je zabeležen najveći rast reklamnih aktivnosti bile su pravne usluge (rast od 450%), finansijske usluge (rast od 433%), pokloni i čestitke (rast od 272%), industrija zabave (215%) i putovanja i ugostiteljstvo (141%).

Brendovi su pokazali i naglašeno interesovanje za rešenja Viberovih poslovnih poruka (kao Viber Business Messages i unutar čet botova) kao mehanike pomoću koje se grade veze sa potrošačima unutar njihove omiljene aplikacije za razmenu poruka. Tokom 2022. – Viber je u Srbiji zabeležio:

  • Preko 170 miliona poruka razmenjenih unutar čet-botova, time otkrivši rast popularnosti
    automatizovanih rešenja, dostupnih korisnicima 24/7;
  • Rast od neverovatnih 176% u broju novih naloga za poslovne poruke u Srbiji – u poređenju sa "novajlijama" registrovanim tokom 2021.
  • Sveukupni rast od 43% isporučenih poslovnih poruka: broj promotivnih poruka (posebnih ponuda, popusta) porastao je za 46%, konverzacijskih (podrška agenta prodaje uživo) za 91%, a transakcionih (potvrde porudžbine, praćenje isporuke, podsetnik rezervacija) – za čak 126%

Povećanje transakcionih poruka označava rastući trend deljenja važnih notifikacija u interakcijama između brendova i korisnika.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uroš

Ježim se od zvuka vibera. Obrisao sam app zbog toga što poslovni saradnici proveravaju sliku, kad ste bili kad ne odgovarate na mail, babe koje šalju slike ikona, svako malo neke poruke i spamovi, gomile slika koje me ne zanimaju. Dostava je krenula da šalje preko vibera info. Banke isto. Viber jede memoriju. Na računaru je toliki keširano podataka da sam moramo da vraćam na fabričko, da budem siguran da je sve obrisano. Nije mi jasna ta Viber manija kod nas. Bar da smo telegram odabrali. Uvek se primi neka kanta kod nas :)

marko

Najvece smece medju aplikacijama za dopisivanje je WhatsApp! Na pragu smo 2023. godine, a ne postoji opcija za editovanje poruke!

Nemesis

Viber je đubre, ali maloumni narod ga voli. Najbolja aplikacija ove vrste je iMessage, potom Telegram, pa whatsapp, pa Line, i tek tu ide Viber.