Uskoro ćete moći da zaradite od YouTube Shorts klipova | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro ćete moći da zaradite od YouTube Shorts klipova

Autor Ilija Baošić

YouTube uvodi Shorts u svoj partnerski program, čime će omogućiti monetizaciju kratkih video klipova.

 YouTube testira 5 reklama pre početka videa Izvor: Unsplash

Uspeh TikTok-a se najviše ogleda u pokušajima drugih kompanija da kopiraju izgled i funkcionalnost ove platforme za deljenje kratkih video klipova. Jedan od takvih pokušaja, koji se pokazao kao veoma uspešna kopija, jeste YouTube Shorts.

Sada YouTube želi da privuče veći broj kreatora koji se bave isključivo stvaranje ovakvog sadržaja tako što će se YouTube Shorts priključiti partnerskom programu, čime će korisnici moći lakše da monetizuju svoje kratke videe.

YouTube partnerski program godinama isplaćuje novac kreatorima i ima relativno lake uslove za ulazak. Minimalni uslovi uključuju najmanje 1.000 pretplatnika i 4.000 sati gledanja tokom jedne godine, a sada će 10 miliona pregleda Shorts videa u roku od 90 dana biti još jedan od uslova.

Isplata monetizacije Shorts videa će funkcionisati po sledećem sistemu - YouTube kao platforma će zadržavati 55% generisanih sredstava, dok će 45% biti distribuirano kreatorima, što je suprotno u odnosu na obične YouTube video snimke. Glavni razlog za ovakvku raspodelu sredstava je taj što kreatori mogu da koriste muziku u Shorts videima bez brige o pravima, kao što su to činili na drugim platformama.

Ostaje nam da vidimo kakav će odziv kreatora biti početkom sledeće godine, kada ova odluka stupa na snagu. Naravno, ukoliko i vi želite da se okušate kao kreator kratkih klipova, ali ne znate kako da počnete, pročitajte naš tekst o tome kako možete da napravite YouTube Shorts u par klikova.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA