Google značajno poboljšao pretragu - pronalaženje tačnih reči nikada nije bilo lakše | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google značajno poboljšao pretragu - pronalaženje tačnih reči nikada nije bilo lakše

Autor Ilija Baošić

Povratne informacije korisnika su ubedile Google da poboljša prikazivanje tačnih reči ili fraza.

 Google bolja reči i fraza pretraga pod navodnicima Izvor: Google

Jedan od korisnijih alata u arsenalu Google pretrage je mogućnost pretraživanja tačnih reči ili fraza upotrebom navodnika. Ova mogućnost je veoma korisna za korisnike koji tačno znaju šta traže i treba da pronađu određene informacije. Međutim, ova funkcija nije savršena, pa je Google ažurirao kako bi poboljšao rezultate koje prikazuje korisnicima.

Tehnološki gigant je u svom blogu detaljno opisao kako poboljšava pretragu pod navodnicima. Google softverski inženjer Jonghao Džin objašnjava da je ranije pretraga uključivala opis stranice, što je moglo, ali i nije moralo biti od pomoći korisnicima. Ali sa ovim novim ažuriranjem, pretraga će sada prikazati gde se tačno tekst pojavljuje u rezultatu, a takođe će podebljati reč ili frazu za pretragu.

Možda će vas zanimati

"U prošlosti to nismo uvek radili, jer se ponekad citirani materijal pojavljuje u delovima dokumenta koji nisu pogodni za kreiranje korisnih isečaka", objašnjava Džin. "Na primer, reč ili fraza može da se pojavi u stavci menija stranice, kojom biste se kretali do različitih delova sajta. Pravljenje isečka oko ovakvih odeljaka možda neće proizvesti lako čitljiv opis."

 Google pretraga reči pod navodnicima.jpg Izvor: Google

Nakon što je primio povratne informacije od korisnika, Google je odlučio da je bolje prikazati gde se tekst pojavljuje u citiranoj pretrazi kako bi dao više konteksta o tome gde se reč ili fraza pojavljuje. Na ovaj način korisnici mogu lakše da odluče da li će im rezultat biti od pomoći.

Džin ističe da su citirane pretrage još uvek daleko od savršenih i možda ne sadrže uvek rezultate koje korisnik očekuje. To je zato što citirani tekst može biti uključen u meta opis stranice ili ALT tekst, ali ne i na samoj stranici. Google bi takođe mogao da vam pokaže stariju verziju stranice umesto najažurnije verzije, tako da može postojati razlika u stvarnom rezultatu od onoga što vidite u pregledu.

Ukoliko vam se dešava da ne možete da pronađete ono što tražite, pogledajte naše savete kako možete da poboljšate Google pretragu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA