WHATSAPP I SAMOUNIŠTAVAJUĆE PORUKE: Novi sloj bezbednosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WHATSAPP I SAMOUNIŠTAVAJUĆE PORUKE: Novi sloj bezbednosti

Pored tekstualnih poruka mogu da nestaju i one koje sadrže fotografije ili video snimke, što je još korisnije – video fajlovi su često osetljiviji od kucanih poruka.

 WhatsApp.jpg Izvor: SmartLife / Unsplash / Christian Wiediger

WhatsApp je još u novembru 2020. godine predstavio poruke koje nestaju nakon određenog vremena, a korisnici su mogli da aktiviraju opciju ukoliko su želeli da se tekst obriše nedelju dana nakon slanja.

Zainteresovani su tako dobili mogućnost da označe one poruke koje su pogodne za samouništavanje, a Facebook je još tada objasnio da se time utiče na veću bezbednost komunikacije na platformi.

Možda će vas zanimati

Funkcija nije automatski uključena, već korisnici mogu da biraju da li žele da je aktiviraju, ili pak ne.

Pored tekstualnih poruka mogu da nestaju i one koje sadrže fotografije ili video snimke, što je još korisnije – video fajlovi su često osetljiviji od kucanih poruka.

Facebook je danas objavio da će ova funkcija ubuduće biti aktivna u okviru svih novih lanaca poruka. I Mark Zuckerberg je informaciju objavio na svom Facebook nalogu, te korisnike obavestio da stiže nova opcija za “nestajuće” poruke, tako da će razgovori na ovom servisu moći da se brišu nakon jednog dana, cele nedelje, ili pak posle 90 dana.

Nova opcija je omogućila da se nestajuće poruke aktiviraju i u okviru grupnih komunikacija. Zainteresovani funkciju mogu da aktiviraju u novim porukama na svim iOS i Android uređajima, a ukoliko odu u podešavanja, te kliknu na Account > Privacy > Default message timer i potom izaberu za koje vreme će poruke nestati.

Kompanija je ipak upozorila da nestajuće poruke nisu garancija da ih neko neće proslediti drugima, budući da je i dalje moguće da se napprave screenshotovi pre nego što se samounište.

WhatsApp
Izvor: Smart Life/ABC News

WhatsApp je u avgustu dodao i opciju koja omogućava da fotografije i video zapisi nestaju odmah nakon otvaranja - slično kao u Instagram porukama. U oktobru je stigla i end-to-end enkripcija, tako da se stalno radi na poboljšavanju bezbednosti. Ističe se da je ovaj način enkriptovanja, u paketu s nestajućim porukama, ključna bezbednosna funkcija kada su servisi za komunikaciju u pitanju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA