OVE APLIKACIJE je i Google obrisao - brišite ih i vi, ako ih imate! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVE APLIKACIJE je i Google obrisao - brišite ih i vi, ako ih imate!

U velikoj akciji protiv zlonamernih aplikacija u zvaničnoj Google Play prodavnici obrisano je čak 38 aplikacija, zato i vi učinite isto, ako imate neku od njih!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Google je nedavno uklonio najmanje 38 zlonamernih aplikacija iz Google Play prodavnice nakon izveštaja o zloupotrebi privatnosti i drugih problema, koje su stvarale te aplikacije.

Radi se o čak 38 aplikacija, koje krše pravila privatnosti, "bombarduju" korisnike nepotrebnim reklamama i oglasima, ali i onemogućavaju brisanje tako što skrivaju svoju ikonicu na ekranu.

Možda će vas zanimati:

Možda vama to zvuči banalno, ali mnogi korisnici ni danas ne umeju da obrišu aplikaciju, ako je ne vide pred sobom, odnosno retko posećuju meni Settings - Applications, odakle bi ih mogli obrisati.

Važno je napomenuti da svih 36 problematičnih aplikacija potiče od istog razvojnog tima, a sigurnosnu proveru su zaobišli sklanjajući oglašavanje iz izvornog koda aplikacije, a dodajući ga potom kroz ažuriranja ili dopune, koje nisu detaljno opisivane u Play Store podacima o aplikaciji, objavio je GizChina, a preneli mediji.

Većina zlonamernih aplikacija ovog puta povezana je sa kamerom, filterima za fotografije ili programima za ulepšavanje, a dobar deo njih je već postojao na Google Play prodavnici, ali su odatle već uklonjene pa su sada ponovo postavljene u malo izmenjenoj verziji.

Nažalost, ispostavilo se da su neke od njih vrlo popularne i da su dosad preuzete i po nekoliko stotina hiljada puta, što bi značilo da su potencijalno ugrozile milione korisnika širom sveta.

Evo i spiska aplikacija, koje je uklonio Google iz Play Store-a: Yoroko Camera, SoluCamera, LiteBeautyCamera, BeautyCollageLite, Beauty&FiltersCamera, PhotoCollage&BeautyCamera, BeautyCameraSelfieFilter, GatyBeautyCamera, PandSelifeBeautyCamera, CatoonPhotoEditor&SelfieBeautyCamera, BenbuSelifeBeautyCamera, PinutSelifeBeautyCamera&PhotoEditor, MoodPhotoEditor&SelifeBeautyCamera, RosePhotoEditor&SelfieBeautyCamera, SelifeBeautyCamera&PhotoEditor, FogSelifeBeautyCamera, FirstSelifeBeautyCamera&PhotoEditor, VanuSelifeBeautyCamera, SunProBeautyCamera, FunnySweetBeautyCamera, LittleBeeBeautyCamera, BeautyCamera&PhotoEditorPro, GrassBeautyCamera, Ele Beauty Camera, Flower Beauty Camera, Best Selfie Beauty Camera, Orange Camera, Sunny Beauty Camera, Landy Selfie Beauty Camera, Nut Selfie Camera, Rose Photo Editor & Selfie Beauty Camera, Art Beauty Camera-2019, Elegant Beauty Cam-2019, Selfie Beauty Camera & Funny Filters, Selfie Beauty Camera Pro i Pro Selfie Beauty Camera, dok dve aplikacije nisu popisane i trenutno se ne zna koje su to tačno aplikacije objašnjava White Ops istraživačka kompanija.

Još neke aplikacije, koje ne bi trebalo da imate na telefonu:

Da biste obrisali ove aplikacije, ako ih imate, a ne vidite ih među ikonicama na svom telefonu uradite neku od dve stvari. Otvorite Settings - Applications i u meniju pronađite aplikaciju s liste, kliknite na nju i u sledećem meniju kliknite na Remove ili Uninstall opciju, da bi se aplikacija izbrisala.

Druga opcija je da uđete u Google Play Store, u polju Search upišete ime aplikacije i kad vas prodavnica prebaci na njen link odatle odaberete opciju Uninstall.

To je to, reklame i loše stvari, koje su pravile ove aplikacije više ne biste trebali da vidite.

Ako vi znate još neku sličnu, zlonamernu aplikaciju - pišite u komentarima!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi