Telefon otkriva KORONU, evo kako će aplikacija raditi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platforme

Telefon otkriva KORONU, evo kako će aplikacija raditi

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs
Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Naučnici rade na razvoju aplikacije, koja će detektovati virus korona, a sistem rada je detaljnije opisan.

Izvor: MONDO / Apple

Nije tajna da se KORONA aplikacija razvija već neko vreme, ali uz ovu, koja će pratiti korisnike, i koja nije baš tako popularna, razvija se i aplikacija, koja će tumačiti moguće simptome COVID-19 virusa.

Radi se o posebnoj aplikaciji, koju razvijaju naučnici i koja će, pomoću analize disanja korisnika otkrivati simptome virusa korona.

Možda će vas zanimati:

Aplikacija će koristiti mikrofon uređaja, a današnji telefoni ih za snimanje okruženja imaju od dva do pet, u zavisnosti od proizvođača, kako bi analizirala protok vazduha tokom disanja, njegove promene i odstupanje od uobičajenog zvuka tokom disanja, kako bi otkrila moguće simptome razvoja COVID-19 virusa.

Univerzitet u Pensilvaniji smatra da, ako se aplikacija pokaže pouzdanom umnogome može da dovede do snižavanja troškova otkrivanja virusa KORONA i ubrza proces reakcije, ako je registrovan kod korisnika, koji koristi aplikaciju. Opcija na kojoj se aplikacija bazira je tzv. acoustic waveforms i biće potrebno neko vreme da se aplikacija u potpunosti razvije, pa i ispita, objasnili su istraživači.

Pacijenti, kod kojih je razvijen COVID-19 dišu na poseban način i telefoni bi trebalo da budu u stanju da otkriju promene načina disanja zdrave i zaražene osobe, ali je potrebno primeniti to na sve oblike razvoja virusa - kod onih sa blagim i kod onih sa najgorim simptomima. Osim telefona, koji podržava aplikaciju, što znači da će se morati testirati i desetine modela uređaja, ako aplikacija bude uspešna, neće biti potrebno nikakvo ulaganje u testiranje, a to znači ogromne uštede i za zdravstvo i za same pacijente.

Ova aplikacija će koristiti tehnike mašinskog učenja i veštačke inteligencije da pokuša da razlikuje simptome virusa korona i simptome drugih sličnih bolesti, koje nisu izazvane COVID-19 virusom. Poenta ove aplikacije je i to da ljudi ostanu kod kuće i testiraju se u svojim uslovima, bez potrebe za odlaskom u zdravstvene ustanove, tako smanjujući rizik od izlaganju zarazi ili mogućnosti da nekog zaraze, objašnjava britanski Daily Mail.

Šta vi mislite o ovakvoj COVID-19 dijagnozi?

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi