Telefon otkriva KORONU, evo kako će aplikacija raditi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon otkriva KORONU, evo kako će aplikacija raditi

Naučnici rade na razvoju aplikacije, koja će detektovati virus korona, a sistem rada je detaljnije opisan.

  Izvor: MONDO / Apple

Nije tajna da se KORONA aplikacija razvija već neko vreme, ali uz ovu, koja će pratiti korisnike, i koja nije baš tako popularna, razvija se i aplikacija, koja će tumačiti moguće simptome COVID-19 virusa.

Radi se o posebnoj aplikaciji, koju razvijaju naučnici i koja će, pomoću analize disanja korisnika otkrivati simptome virusa korona.

Možda će vas zanimati:

Aplikacija će koristiti mikrofon uređaja, a današnji telefoni ih za snimanje okruženja imaju od dva do pet, u zavisnosti od proizvođača, kako bi analizirala protok vazduha tokom disanja, njegove promene i odstupanje od uobičajenog zvuka tokom disanja, kako bi otkrila moguće simptome razvoja COVID-19 virusa.

Univerzitet u Pensilvaniji smatra da, ako se aplikacija pokaže pouzdanom umnogome može da dovede do snižavanja troškova otkrivanja virusa KORONA i ubrza proces reakcije, ako je registrovan kod korisnika, koji koristi aplikaciju. Opcija na kojoj se aplikacija bazira je tzv. acoustic waveforms i biće potrebno neko vreme da se aplikacija u potpunosti razvije, pa i ispita, objasnili su istraživači.

Pacijenti, kod kojih je razvijen COVID-19 dišu na poseban način i telefoni bi trebalo da budu u stanju da otkriju promene načina disanja zdrave i zaražene osobe, ali je potrebno primeniti to na sve oblike razvoja virusa - kod onih sa blagim i kod onih sa najgorim simptomima. Osim telefona, koji podržava aplikaciju, što znači da će se morati testirati i desetine modela uređaja, ako aplikacija bude uspešna, neće biti potrebno nikakvo ulaganje u testiranje, a to znači ogromne uštede i za zdravstvo i za same pacijente.

Ova aplikacija će koristiti tehnike mašinskog učenja i veštačke inteligencije da pokuša da razlikuje simptome virusa korona i simptome drugih sličnih bolesti, koje nisu izazvane COVID-19 virusom. Poenta ove aplikacije je i to da ljudi ostanu kod kuće i testiraju se u svojim uslovima, bez potrebe za odlaskom u zdravstvene ustanove, tako smanjujući rizik od izlaganju zarazi ili mogućnosti da nekog zaraze, objašnjava britanski Daily Mail.

Šta vi mislite o ovakvoj COVID-19 dijagnozi?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi