S mobilnim telefonom jelovnik deli jednu neslavnu sličnost - vrlo su prljavi!
Verovali ili ne, jedan od najprljavijih predmeta na javnim mestima jeste MENI U RESTORANIMA, prodavnicama brze hrane i sličnim objektima.
Korišćenjem štampanog jelovnika u restoranu postoji mogućnost da se zaraziti lakše i brže, nego bilo kojim drugim predmetom sa kojim svakodnevno dolazite u kontakt.
Prema istraživanju Univerziteta u Arizoni, prosečan broj bakterija i virusa na jelovniku restorana je čak 184.000 po kvadratnom santimetru, što je čak 200 puta više nego u javnom toaletu!
Sto, posuđe, daska u toaletu, kvaka na vratima se relativno redovno čiste. Nadamo se da to činite i sa svojim telefonom, takođe, koji je dokazano rasadnik bakterija. S druge strane jelovnik u restoranima se gotovo nikada ne pere, a samo retko dezinfikuje, pa tako skuplja mnogo bakterija i virusa, koji na njemu mogu opstati dugo.
Dovoljno je da se gost nakašlje, kine, govori dok lista štampani meni i bakterije ili virusi će biti preneti na jelovnik i ostati na njemu ko zna koliko dugo…
Ovaj često zaboravljen izvor zaraze jednostavno je eliminisati upotrebom digitalnog menija MENI.RS. Digitalni meni gost učita u svoj telefon skeniranjem QR koda na stolu restorana čime se ukida fizički kontakt sa bilo kojim predmetom dok čeka isporuku ili serviranje hrane. Digitalni jelovnik ima i mnoge druge prednosti poput boljeg, ilustrovanog menija, koji se vrlo lako prevodi na više jezika uz trenutno ažuriranje, ali i sprečavanje mogućnosti da se upotrebom štampanog menija prenese zaraza.
Kamerom telefona skenira se meni, učitava se ponuda restorana, vrši se izbor i plaćanje onlajn, narudžbina se prosleđuje na pripremu i zapakovana se uručuje korisniku - bez dodira, čisto i brzo - otprilike tako funkcioniše novi sistem naručivanja menija u nekim od restorana sa novim sistemom digitalizovanog menija i naručivanja tj. isporuke.
Uvođenje digitalnog menija u restorane, kafiće, klubove, hotele i slične objekte je od javnog interesa, jer bi se na taj način značajno doprinelo suzbijanju zaraza posebno u vreme pandemije virusa korona.