Ovo vredi doživeti: Obiđite ŠOVE pećinu u virtuelnoj realnosti (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo vredi doživeti: Obiđite ŠOVE pećinu u virtuelnoj realnosti (VIDEO)

Prošetajte se jednom od čuvenih pećina u kojima je živeo pračovek i za sobom ostavio prve crteže, koji i danas fasciniraju arheologe, naučnike i ceo svet!

  Izvor: MONDO / Google
Šove pećina poseta video (MobIT)
Izvor: Google Arts & Culture

Google Arts and Culture platforma je jedan od razloga zbog kojih virtuelnu realnost ne treba otpisati tek tako (medicina i gejming su druga dva).

Sad nas je ova kompanija na pomenutoj platformi, na kojoj je izložena i srpska nošnja, obradovala posetom Šove pećini, jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta ikad za čoveka.

Možda će vas zanimati:

Ovo je posebno važno, jer je Šove pećina zatvorena za javnost i tako imamo prvi put priliku da se zaista nađemo između njenih zidova i vidimo šta oni kriju.

Pećina Šove u kojoj su sačuvani figurativni pećinski crteži, kao i arheološki ostaci iz doba gornjeg paleolita nalazi se u južnoj Francuskoj blizu mesta iznad nekadašnjeg toka reke Ardeš. Pećina je otkrivena 18. decembra 1994. i smatra se jednim od najznačajnijih nalazišta praistorijske umetnosti.

U virtuelnoj realnosti moguće je posetiti 12 različitih delova pećine, starih do oko 35.000 godina, dok je u proširenoj realnosti moguće pregledati artefakte, 3D modele slika, freski i ostale “izložene“ predmete. Video, koji je deo izložbe čak možete da posetite i bez odgovarajuće VR i AR opreme, tako što ćete okretati sadržaj u svih 360 stepeni, a točkićem miša mu se približavati i udaljavati se od njega.

Pećinu posetite na video snimku iznad ili kroz aplikaciju, u kojoj ćete potražiti Meet our ancestors odeljak, gde se nalazi video materijal, virtuelno realističan prikaz i dodatno u proširenoj realnosti.

Ne propustite ovu priliku i posetite Šove pećinu na ovaj jedinstven i, zapravo jedini način na koji ju je moguće posetiti - osim, ukoliko niste čuveni arheolog Indijana ili Lara ;)

Javite nam utiske, nakon obilaska!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi