Google ukinuo Chrome i Search sa svih Android telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google ukinuo Chrome i Search sa svih Android telefona

Iako je najavio žestoku bitku za svoje aplikacije, Google je morao da poklekne pred zakonima Evrope - novi Android telefoni dolaziće bez unapred instaliranih Chrome i Search aplikacija!

  Izvor: Promo/Google

Ko se seća iste situacije sa Microsoft kompanijom sa njenim Windows OS-om i Internet Explorer-om? Ako se sećate - da, ovo je isto! Ako ne, onda ćemo vam reći da je pod istim zakonima i div iz Redmonda morao da pruži korisnicima izbor - koji pregledač interneta će da koriste i isključi Internet Explorer iz postojanja u Windows operativnom sistemu.

Pročitajte i ovo: Šta se tačno dešava, zašto je EU kaznila Google

Google je dočekao istu sudbinu na Android operativnom sistemu - moraće da isključi Chrome i Search, odnosno sopstvene aplikacije internet pregledača i internet pretrage sa budućih Android telefona i korisnicima pruži više izbora, odnosno da njima ostavi odluku koje će aplikacije odabrati za te dve opcije. To znači da će korisnici imati manje bloatware-a na budućim telefonima u Evropi, ali i da će prilikom pokretanja Androida morati svaki put iznova da biraju aplikacije za internet pretragu i surfovanje.

Google će jednostavno pitati korisnike koju pretragu i pregledač žele da koriste prilikom pokretanja Android sistema i složiće se sa tom odlukom, bez obzira na to da li će korisnik izabrati Chrome, Search ili neki drugi, konkurentski servis. Google će ovo nuditi i korisnicima starijih uređaja, koji ponovo budu pokretali svoj uređaj, nakon master reseta, recimo.

Kompanija kaže u zvaničnoj blog objavi da je ona uvek korisnicima nudila izbor i da prosečan korisnik uvek koristi aplikacije, koje želi, bez obzira na to šta dolazi instalirano na telefonu. Takođe, Google je i proizvođačima telefona dao slobodu da pored Google aplikacija na svoje uređaje stavljaju aplikacije po svom izboru, bez obzira na Google licencu.

Od sada će se Google Play, Google Chrome i Google Search licencirati odvojeno i to znači da je Google odustao trenutno od modela naplate pristupa Google Play servisima proizvođačima telefona, što je u jednom trenutku 2018. godine bila ozbiljna zamisao kompanije.

Sve ove promene došle su nakon drakonske kazne EU, kojom je Komisija kaznila Google zbog monopolističkog ponašanja na tržištu mobilnih telefona. Kazna je bila oko 4.5 milijarde dolara i Google je morao da je plati, iako se žalio i na visinu iznosa i na samu kaznu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA