Viber hoće Đokovića i otkriva stiže li Viber Lite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viber hoće Đokovića i otkriva stiže li Viber Lite

Pročitajte ekskluzivan intervju sa generalnim direktorom omiljene čet aplikacije u Srbiji i otkrijte da li nam stiže Viber Lite, koji mnogi željno očekuju. Pročitajte i šta je poručio Novaku Đokoviću!

  Izvor: Promo / Viber

Viber je u prestonici Mađarske (koja je prelepa u ovo doba godine, da ne zaboravimo da vas pozovemo da pogledate galeriju slika) organizovao druženje sa novinarima, na kojem smo imali mogućnost da saznamo novosti o aplikaciji i razgovaramo sa generalnim direktorom Viber aplikacije, Đamelom Agauom

I opet: Viber ili Vajber

S obzirom na to da mnogi i danas imaju tu dilemo i posebno što mnogi tvrde drugačije, pravilno se kaže - VAJBER! Ne Viber, kao što bi se pročitalo “po Vuku“. Ako generalni direktor aplikacije kaže Vajber - zašto biste vi govorili drugačije?

MONDO MobIT

Srbija je mala zemlja i bez obzira na lokalni (u MONDO slučaju regionalni - mondo.me i mondo.ba se, takođe računaju) uspeh domaćih IT medija, nemamo baš često priliku da pričamo sa CEO-om jedne tako velike kompanije, kakva je Viber.

A MONDO je bio jedini, uz evropske novinare "Forbsa" (The Forbes), koji je dobio ovu priliku i stoga se zahvaljujemo lokalnoj Viber kancelariji na svemu što nam je omogućila.

Direktor Viber-a je Francuz i jasno nam je i kroz osmeh, ali navijački stavio do znanja odmah po ulasku u lobi hotela ko je šampion Svetskog prvenstva - Francuska! Ipak, čestitao nam je veliku pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu, nakon čega je naš intervju zvanično i počeo. 

U intervjuu ćete saznati šta Agau kaže o tome što je Viber izuzetno popularan u Srbiji, jer ga koristi 90% mobilnih korisnika, kakve su mogućnosti da dobijemo Viber Lite opciju, a imao je i poruku za Novaka Đokovića.

Više želju!

A ona glasi:

"Da uskoro ponudimo i Javni čet i Zajednicu Novaka Đokovića u Srbiji (i svetu)".

Pogledajte, za početak, gde nas je Viber ugostio:

S obzirom na to da su teme intervjua bile otvorene, iskoristili smo to da pitamo sve ono što ste vi nas pitali u komentarima ispod naših mnogobrojnih vesti o Viber aplikaciji. Znamo da ćemo imati još prilika za ovakve susrete, pa ako na neka pitanja i nismo dali odgovor - javite nam se u komentarima! 

MONDO MobIT: Da li ste zadovoljni Viber aplikacijom kakva je sad? 

Đamel Agaua: “Ne, ja nikad nisam zadovoljan. Uvek bih nešto sredio, nešto doterao. Takav sam, uvek pronađem neki detalj, nešto što bi moglo da se unapredi. Nekad su to sitnice, nekad su to krupne stvari, ali upravo to volim u vezi sa ovim poslom. Takva je to industrija, nije poput automobilske, recimo. Tamo morate da dizajnirate automobil godinama, isto toliko prođe da biste ga proizveli i treba vam otprilike sedam godina po modelu od ideje do automobila na ulici. U našoj industriji to ide mnogo brže. Volim taj momenat u kojem korisniku nešto ponudiš gotovo odmah nakon ideje, kako bi to testirao, a onda na odnosu reakcije to unapređuješ ili ukloniš“. 

MONDO MobIT: Koliko vremena prođe od ideje do nove Viber opcije u aplikaciji? 

Đamel Agaua: “Nove mogućnosti smo u stanju da razvijemo za dva, do tri meseca, od samog početka tj. od momenta kad nastane ideja. Ipak, do verzije kojom smo zadovoljni i mi i korisnici potrebno je, uglavnom, šest do 12 meseci“. 

MONDO MobIT: Koliko često se dešava da noviteti ne zažive? 

Đamel Agaua: “Dešava se i to, naravno. Jednostavno, korisnici nekad očekuju nešto drugo i opcije, koje ne izazovu ono što smo mislili da hoće, uklonimo iz aplikacije. Jednostavno je“. 

MONDO MobIT: Često nam korisnici kažu da je Viber postao pretrpan nepotrebnim opcijama. Da li se slažete s tim i da li ćemo uskoro dobiti Viber Lite aplikaciju? 

Đamel Agaua: “Ne, ne mislim da je pretrpan opcijama, ali smatram da bi neke opcije trebalo izbaciti. To stoji. Što se Viber Lite aplikacije tiče - ne, taj projekat još uvek nije došao na red. To ne znači da neće, ali u narednih šest meseci sigurno nećete imati priliku da vidite Viber Lite“. 

MONDO MobIT: Viber već neko vreme ima “End-to-End“ enkripciju, što je čini jednom od najbezbednijih aplikacija. Koliko je to izazovno danas, kad smo svedoci toga da mnoge zemlje imaju problem s tim, iz različitih razloga i zbog činjenice da neke državne institucije zahtevaju da imaju uvid u prepisku korisnika i druge lične sadržaje? 

Đamel Agaua: “Ne sarađujemo ni sa kim po tom pitanju. Policija i druge institucije s vremena na vreme, u različitim zemljama traže različite informacije od nas. Istina je da informacije, koje imamo, i koje smo u skladu sa zakonima u obavezi da damo, jesu brojevi telefona i vreme konverzacije, ali sadržaj poruka i drugi lični sadržaji ne mogu biti predati nikome, jer ni mi nemamo pristup takvim sadržajima. Viber ima vrlo stroge propise poslovanja kad je u pitanju zaštita podataka njegovih korisnika i podaci, koji su nam dostupni, dakle brojevi telefona i vreme komunikacije, daju se isključivo po zvaničnom sudskom nalogu i ni na koji drugi način. Važno je naglasiti da Viber nikad nema uvid u sadržaj korisničkih poruka i drugih sadržaja, niti ih skladišti na svojim serverima, a zahvaljujući “End-to-End“ enkripciji to je i nemoguće. Još jedna bitna činjenica jeste da se poruke i razmenjen sadržaj na Viber serveru zadržavaju svega nekoliko trenutaka, i to potpuno šifrovani, a nakon njihove isporuke na zadati broj više ih nije moguće niti vratiti niti videti“. 

MONDO MobIT: Viber je u Srbiji izuzetno popularna aplikacija, pa nam recite više o tome šta korisnici u Srbiji od nje mogu da očekuju uskoro. 

Đamel Agaua: “Izuzetno smo zadovoljni popularnošću Viber aplikacije u Srbiji, a podatak da ga koristi 90 odsto mobilnih korisnika je izuzetno važan i po tome je Srbija jedna od vodećih zemalja. Srbija voli Viber i mi izuzetno volimo Srbiju i zbog toga nastojimo da što više servisa i opcija lokalizujemo za srpsko tržište. Viber već ima partnere u Srbiji, sa kojima radi na razvoju lokalnih servisa i sadržaja posebno zanimljivih za te korisnike. U budućnosti ćemo raditi na razvoju plaćanja kroz Viber aplikaciju, možda čak i transferu novca, između korisnika, kao što je to moguće u nekim delovima sveta već sad, a trudimo se i da što više korisnika učestvuje u Javnim četovima. Ovom prilikom želim da čestitam još jednom na pobedi Novaka Đokovića i osvajanju Vimbldona. On je veliki šampion“.

MONDO MobIT: Čuli smo da imate i poruku za Novaka?

Đamel Agaua: “Pa, više je to želja, da uskoro u Srbiji ponudimo i Javni čet i Zajednicu Novaka Đokovića. Nije nemoguće, radićemo na tome svakako, kao što ćemo raditi i na daljem unapređenju ponude posebnih sadržaja i novosti u Srbiji“.

Generalni direktor Viber aplikacije objasnio nam je i najvažniju razliku u odnosu na WhatsApp i Messenger konkurente, ali i šta je cilj ove aplikacije, o čemu ćete imati priliku da čitate uskoro, u drugom izveštaju iz Budimpešte.

Budite uz nas, jer ćete o tome moći da saznate samo na MONDU!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Every 60 Seconds on Viber
Izvor: Viber

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA