Aplikacija za bicikliste - Pedaliranje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacija za bicikliste - Pedaliranje

Beograd nema dovoljno staza za bicikliste, ali svi koji vole da pedalaju imaju pomoć u vidu aplikacije za lakše snalaženje po gradu. Upoznajte se sa aplikacijom Pedaliranje!

  Izvor: Mondo / Stefan Stojanović
 Biološki fakultet, bicikl, Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

  Biciklistima Beograda od skoro je postala dostupna besplatna aplikacija Pedaliranje koja ljubiteljima vožnje, rekreativcima, ali i onima koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, olakšava kretanje kroz grad, omogućava umrežavanje i zajedničke vožnje, kao i razmenu iskustava i znanja.

Ovo je prva aplikacija ove vrste u Srbiji.

Aplikacija sadrži biciklističku mapu Beograda na kojoj su predstavljeni podaci koji su biciklistima važni u svakodnevnoj vožnji. Mapa sadrži ucrtane staze, punktove sa kompresorima, prodavnicama, servisima i česmama, kao i mesta za iznajmljivanje bicikala.

Pored mape, koja je osnovna funkcija aplikacije, Pedaliranje omogućava korisnicima da zakazuju neformalne vožnje po željenim preferencijama, rutama i fizičkoj spremi, a biciklistima nudi mogućnost da se okupljaju, upoznaju i razmenjuju iskustva i informacije sa terena.

  Izvor: Promo/PedaliranjeNa taj način Pedaliranje teži da postane i neka vrsta male društvene mreže za bicikliste koja bi doprinela postojećim naporima biciklističke zajednice u Beogradu u njihovoj borbi za bolji biciklistički grad.

Po istraživanju Udruženja građana Ulice za bicikliste, biciklisti čine tek 1% ukupnog saobraćaja u Beogradu.

Razlog tome je svakako loša biciklistiška infrastruktura našeg glavnog grada koja često dovodi do toga da čak i aktivni biciklisti ne znaju sve korisne punktove, ali i ne poznaju rizike i teškoće na terenu, koji su od krucijalne važnosti u gradskoj i vangradskoj vožnji.

Motivisani ovom činjenicom, Miloš Starčević (24) i Dina Čubrić (28) pokreću Pedaliranje kao projekat namenjen kako aktivnim biciklistima, tako i rekreativcima koji sporadično koriste bicikl kao sredstvo prevoza.

  Izvor: Promo/PedaliranjeNakon napornog terenskog rada u prikupljanju podataka, aplikacija se od skoro našla na Google Play Store-u i naišla na sjajan odaziv korisnika i veliku podršku biciklističke zajednice (inicijativu su do sada podržali Bajsologija, UG Ulice za bicikliste, Belgrade Bike Central, Biciklistički Savez Srbije, Kulturni Centar GRAD), kao i nekolicine predstavnika nezavisnih medija.

Aplikacija se i dalje unapređuje i dobija nove mogućnosti, a do kraja godine bude dostupna na App Store-u i za iOS tržište.

Aplikacija je besplatna i može se preuzeti putem linka bit.ly/pedaliranje

 delft, holandija, bicikl Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA