Beč: Štede struju i vodu aplikacijom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beč: Štede struju i vodu aplikacijom

Glavni grad Austrije zanimljivim, ali tehnološki naprednim eksperimentom omogućio građanima da aplikacijom uštede na troškovima struje, vode i energije.

 Izvor: Promo/Smart Home Control/©Emakina

Stanovnici pametnog grada Asperna u Beču, od skoro mogu da utiču na potrošnju struje u svojim domovima uz pomoć aplikacije koja im omogućava da kontrolišu najveće potrošače energije, kao što su grejanje, hlađenje i razne kućne aparate. Na taj način oni stiču uvid u kompleksnu dinamiku energetskog sistema, a naučnici dobijaju saznanja o navikama potrošača.

Beograd "pametniji" od Njujorka u nekim stvarima!

AplikacijuSmart Home Control“ testira 111 domaćinstava, koja su podeljena u četiri grupe na osnovu tehničkog znanja i interesovanja.

Aplikaciju je razvilo preduzeće „Emakina“ u saradnji sa Istraživačkim centrom Asperna (Aspern Smart City Research - ASCR), a namera je da se aplikacija i dalje razvija. Ona se može koristiti na pametnom telefonu ili tabletu.

Pronađi slobodan bicikl u gradu - aplikacijom!

Postoje različita podešavanja koja omogućavaju detaljnu kontrolu potrošnje, kao što su unapred definisane konfiguracije za radne dane, vikend ili, recimo, žurku koju organizujete kod kuće. „Želimo da saznamo kako grupe reaguju na aplikaciju, koje funkcije koriste, šta im budi najveće interesovanje i da li je dizajn praktičan“, izjavio je Andreas Šuster, jedan od naučnika iz ASCR.

SEUL - najpametniji grad na svetu...

U narednim mesecima vršiće se testiranje različitih tarifa struje koje se javljaju u toku dana ili nedelje, nakon čega je planirano uspostavljanje takozvanog „perioda kritičnih cena“, kad će cene struje biti izrazito niske ili visoke. Informacije o periodima kada važe „kritične cene“ biće dostupne potrošačima, pa će se lako izvršiti analizirati da li i na koji način je aplikacija doprinela promeni navika stanovnika kada je u pitanju potrošnja energije i vode.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi