Srpski tim kreirao aplikaciju koja prevodi kamerom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski tim kreirao aplikaciju koja prevodi kamerom

Microsoft je predstavio novu verziju Translator aplikacije, koja podržava prevod sa i na srpski jezik i to ukucavanjem reči, diktiranjem, ali i kamerom telefona, koji je kreirao i tim iz Srbije!

 Izvor: Microsoft.

Translator je Microsoft aplikacija iz 2012. godine, za instant prevođenje teksta, koja podržava više od 50 jezika i srpski na ćirilici i latinici. Dovoljno je izabrati jedan od tri načina prevođenja i prevesti rečenice ili tekst u par trenutaka.

Ovu Windows Phone i Windows aplikaciju za prevođenje razvio je Microsoftov tim u čijem se sastavu našlo i 17 stručnjaka zaposlenih u Razvojnom centru Microsoft kompanije u Srbiji. Sa kolegama iz drugih zemalja, kreirajući izvorni kod za optičko prepoznavanje karaktera u Srbiji, Microsoft programeri su razvili do sada najnapredniju aplikaciju za prevođenje koja podjednako dobro funkcioniše u tri režima rada - prevođenje usmeravanjem kamere mobilnog telefona ka željenom tekstu (opcija skeniranja teksta i prevođenja), prepoznavanje, odnosno prevod govora (diktiranje teksta za prevod) i klasično ukucavanje teksta putem tastature.

Tastatura - odaberite rečnik s kojeg se prevodi ili ostavite da sistem prepozna i odaberite rečnik na koji se prevodi. Kucajte tekst i pritisnite strelicu na tastaturi da ga prevedete. Kliknite na piktogram zvučnika da vam se tekst izgovori, a na raspolaganju je i kopiranje prevoda i deljenje kroz aplikacije ili društvene mreže.

Kamera - odaberite rečnik s kojeg se prevodi ili ostavite da sistem prepozna i odaberite rečnik na koji se prevodi. Uperite kameru sa uključenim ili isključenim blicem i tekst će se ispisati na ekranu. Tekst prevoda (sa slikom ili bez) može se sačuvati u memoriji i pregledati kasnije, kao što se može kopirati za druge aplikacije i deliti na društvenim mrežama.

Glas - odaberite rečnik s kojeg se prevodi ili ostavite da sistem prepozna i odaberite rečnik na koji se prevodi. Prinesite telefon usnama, izdiktirajte rečenicu za prevod ili je snimite sa eksternog izvora zvuka i tekst će se pojaviti ispred vas. Možete kliknuti na piktogram olovke s leve strane prevoda i uneti izmenu u već izdiktiran tekst, a na raspolaganju su vam i kopiranje teksta, deljenje kroz aplikacije i društvene mreže.

Prevođenje kamerom, glasom i kucanjem može se zakačiti i na početni ekran u vidu Live Tile kako bi se lakše i brže pristupilo Translatoraplikaciji.

Iza Translator aplikacije stoji opcija mašinskog učenja, koja na osnovu primera koje sadrži u sebi može da prevede tekst koji se ponudi aplikaciji. Svaki jezik se prevodi na osnovu nekoliko miliona tekstova - primera, koji su uzeti iz svih oblasti, kako bi prevod mogao da se radi za sve vrste sadržaja - za one svakodnevne, ali i nešto stručnije. Translator koristi i OCR tehnologiju (Optical Character Recognition), koja omogućava da se skenirani tekst prebaci u digitalnu formu i prevede. Ovu tehnologiju koriste razne Microsoft aplikacije, poput Office Lens ili OneNote, koje su dostupne za Windows Phone ili druge mobilne platforme. Tehnologije koje stoje iza Translatora upotrebljavaju se i za Skype Translator koji omogućava prevođenje govora u realnom vremenu.

GalerijaTranslator

Testirajući novu verziju aplikacije koja je dostupna od 19. marta (oznaka 2015.313.1811.4303 za Windows Phone 8.1, 18 MB veličina) uverili smo se da je prevod dobrog kvaliteta, da se Translator odlično snalazi sa srpskim jezikom u sva tri režima prevoda, a Microsoft će dodatno morati da radi na "prirodi jezika prevoda", koji je najveći problem. Prevedenim rečenicama je često red reči izmešan, a nedostaju i padeži ili su pomešani rodovi. Takođe, prevodi "iscepkanog" teksta (kolumne u novinama, veliki naslovi, izvodi i slično - pogledajte galeriju) dovode do nepovezanih prevedenih sadržaja, ali je opšti utisak o aplikaciji vrlo dobar. Reči koje se ne nalaze u bazi podataka ostaju neprevedene i nadamo se da će Microsoft u nekoj od narednih verzija omogućiti da se ručno ubace i prevedu za buduće korišćenje.

Translator aplikacija ima mogućnosti za prevod  i mimo internet veze, čime su korisnici lišeni briga o često skupim tarifama za prenos podataka u romingu, kada su usluge prevoda najčešće i potrebne. Nažalost, tad ćete morati da se oslonite na neke druge jezike koje govorite, jer "offline" paketi za srpski jezik još uvek nisu dostupni, ali će se i to uskoro rešiti.

Translatorse besplatno preuzima sa Windows Phone uređaja OVDE, ili bilo kog Windows 8.1 računara, tableta ili 2u1 uređaja, a na linku za preuzimanje možete pogledati dodatne slike interfejsa, saznati više pojedinosti o aplikaciji i pročitati komentare korisnika.

Isprobajte Translator i pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Twitter i instagram.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi