Ekskluzivno: Testirali smo Facebook Paper! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platforme

Ekskluzivno: Testirali smo Facebook Paper!

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs
Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Prvi u Srbiji imali smo priliku da testiramo Facebookovu Paper aplikaciju, koja je stigla na iPhone.

Izvor: MONDO portal.

Iako je Paper aplikacija dostupna samo u Americi i samo za iPhone, našli smo način kako da je testiramo i u Srbiji. Naravno, jer mi se uvek snađemo ;)

Kako do Papera u Srbiji

Otvorite App Store na svom iPhonu. Idite u "Featured" aplikacije (dole levo) i skrolujte skroz do kraja. Na dnu se nalazi "Apple ID" - kliknite na njega. Odaberite "View Apple ID" i ukucajte svoju lozinku. Sledeći korak je treća stavka odozg, a to je "Country/Region" podešavanje. Izaberite Ameriku, koja je prva nalisti i potvrdite izbor. Složite se sa Uslovima korišćenja i Politikom kompanije. Promenite neki od podataka koje Apple Store traži (adresa, oznaka države, broj stana ili slično) i za način plaćanja izaberite "None". To je to. Vraćate se u App Store i u pretrazi tražite Paper. Kada ga vidite preuzmite aplikaciju.

Početak i prvi koraci

Papir (Paper) je napravljen sa ciljem da se priče i slike korisnika sa svih mreža objedine na zabavan, ali pregledan i jasan način. Iz nove aplikacije te priče i objave mogu da se proslede na društvene mreže, čitaju odloženo ili komentarišu i lajkuju. Facebook Paper je prevashodno namenjen korisnicima Facebooka, koji žele da informacije sa NewsFeeda svog profila čitaju u letu, kao i da se brzo i lako pregledaju.

Uvodni ekran omogućava vam da izaberete sadržaje koje želite da vam aplikacije prikazuje. Sadržaji su grupisani u teme, poput Sport, Zabava, Tehnologije i već sadrže učitane relevantne izvore, poput The Verge, Mashable ili TechCrunch sajtova za polje Tehnologije. Facebook kartica ostaje primarno aktivna i aplikacija će na prvom mestu objavljivati sadržaje sa vašeg Fejs News Feeda i te sadržaje preko plutajućeg menija u gornjem desnom uglu možete uvek da pozovete i pročitate.

Vesti se listaju prevlačenjem prsta ulevo i udesno, a više priča nalazi se u donjem delu aplikacije. Kada vas neka zainteresuje prevucite je nagore i ona se učitava. Kada završite čitanje samo je prevucite nadole i vraćate se na početni ekran aplikacije, koji sadrži sve odabrane teme.

Facebook Home + Facebook + Paper = Uspeh!

Facebook deo aplikacije prekopiran je sa Facebook Home aplikacije i omogućava lajkovanje, deljenje priča, komentarisanje, dodavanje ili brisanje sadržaja, gotovo kao u samostalnoj Facebook aplikaciji. Takođe, možete pristupiti obaveštenjima, porukama i listi prijatelja svog Facebook naloga. Sa Paper aplikacijom Messenger vam nije potreban, jer je on već integrisan u sam Paper (ipak, nekih opcija, poput sličica i marketa još uvek nema). Uticaj Facebook Home aplikacije je više nego osetan, ali je Paper bogatiji opcijama i ne nameće se da "preuzme" ceo interfejs telefona, kao što to Home čini.

Ako želite da pristupite podešavanjima aplikacije učinite to prevlačenjem nadole u početnom displeju aplikacije. Otvara se meni sa podešavanjem vašeg Facebook profila i Paper aplikacije. Odatle možete aktivirati obaveštenja aplikacije na početnom displeju i zaključanom displeju iPhona, kao i druge opcije, koje su uobičajene.

Dodatne mogućnosti

Paper omogućava odloženo čitanje sadržaja, ali samo ako u podešavanjima potvrdite opciju koja to omogućava. Nakon toga za odabrane sadržaje aplikacija će učitavati tekst i slike i korisnik će moći da ih pročita kada mu to bude odgovaralo. Ovakav način korišćenja aplikacije povećava troškove interneta, ali i memorije, koju aplikacija zauzima.

Paper najviše podseća na Flipboard, ali ima unapređen sistem upravljanja i deluje upeglanije i brže. Za sada aplikacija, u zavisnosti od toga na kojem se modelu iPhona koristi, ume da zaštuca, da učitavanje traje nešto duže, ali je vrlo dobro realizovana i lako se koristi. Verujemo da će ovi sitni nedostaci biti ispravljeni uskoro, nekom novom vezijom.

Paper je vizuelno i dizajnerski izuzetno lep, na aplikaciju se navikava odmah i verujemo da će korisnici uživati u njenom društvu, jer omogućava brzo čitanje baš onih vesti koje odaberete i olakšava korišćenje Facebooka istovremeno.

Što se nas tiče, Facebook Home, čiji mnogi delovi su našli svoje mesto u Paper aplikaciji konačno je dobio smisao svog postojanja i Paper ima našu preporuku!

Slike u visokoj rezoluciji Paper aplikacije možete pogledati na MobIT Facebooku!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi