Waze dostupan i za Windows Phone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Waze dostupan i za Windows Phone

Waze, zahvaljujući angažovanosti korisnika ima precizne mape, koje se menjaju nabolje svakodnevno. Sada je dostupan i vlasnicima Windows Phone 8 uređaja.

 Izvor: MONDO portal.

Možda ste već čuli za Waze aplikaciju i njenu glasovnu navigaciju, a možda je već i koristitie, jer Waze funkcioniše i u Srbiji. Sa druge strane, ako niste, ovo je idealna prilika da vam objasnimo po čemu je ona specifična.

Waze je osmislila i realizovala izraelska kompanija sa ciljem da poboljša informisanje vozača o stanju na putevima u realnom vremenu. Tokom razvoja Waze je prerastao u mnogo više od toga, pa je danas on geo-društvena aplikacija, koja povezuje oko 50 miliona korisnika, koji izveštavaju jedni druge o stanju u saobraćaju širom planete.

Waze i u Srbiji omogućava navigaciju sa navođenjem na engleskom jeziku potpuno besplatno, ali se mora koristiti internet. Ipak, kada pronađete tačku do koje želite da stignete (u zemlji ili inostranstvu) slobodno ugasite internet konekciju, jer vam, u slučaju da ne menjate ništa tokom putovanja, veza sa mrežom više neće trebati.

Waze, zahvaljujući angažovanosti korisnika ima precizne mape, koje se menjaju nabolje svakodnevno. Ipak, ono što je njegova specifičnost jeste mogućnost da korisnici ostavljaju informacije o tome gde su zagušenja u saobraćaju, gde se nalaze saobraćajne patrole, na kojim mestima su radovi na putu i slično. Na taj način drugi korisnici Waze aplikacije, koji se nalaze na istom putu u realnom vremenu dobijaju informacije pomoću kojih mogu sve to da izbegnu.

Tehnička pozadina

Waze se oslanja na Forsquare u sistemu dodele bodova i bedževa korisniciama koji su aktivni, ali nije sertifikovan od strane Forsquare kompanije. Za pretragu koristi Yahoo sistem, a mape je izradila Satnav Technologies kompanija. Zajedno, uz podršku korisnika sve funkcioniše besprekorno. Bodovi i bedževi koje aktivni korisnici dobijaju ne služe ničemu posebno, nego se, kao u Forsquareu, prave tabele najboljih i vrši rangiranje korisnika.

Ukoliko se korisnik nalazi na putu za koji je prijavljeno da ima zakrčenja ili se na njemu obavljaju radovi Waze će upozoriti na to i predložiti alternativni put.

Korisnik koji želi da dojavi neku nformaciju o stanju na putevima mora da zaustavi vozilo i učini to dok stoji, kako ne bi ugrožavao sebe ili druge učesnike u saobraćaju korišćenjem mobilnog telefona u vožnji.

Aplikacija Waze može se povezati sa Facebookom, kako bi i prijatelji korisnika Waze aplikacije znali sveže informacije o stanju na putevima, a omogućeno je i dopisivanje direktno kroz aplikaciju, zajedno sa slanjem trenutne lokacije ili isplanirane rute.

Zahvaljujući vezi sa Facebookom korisnik će saznati i koji su mu prijatelji u blizini i gde se trenutno nalaze.

Waze je jednostavno dizajnirana, laka za korišćenje i vrlo korisnia aplikacija, koju svi Windows Phone 8 korisnici mogu preuzeti potpuno besplatno. Njena moć zapravo su posvećeni korisnici, koji svakodnevno ucrtavaju nove mape, dodaju rute, pišu upozorenja i savete za brže i udobnije, ali i bezbednije putovanje u Srbiji i svetu.

Pratite MONDO MobIT portal na Facebooku. Vidimo se i na Fejsu, uz dosta iznenađenja i super fotki telefona i drugih mobilnih uređaja ;)

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi