Bre!

Steam doneo podršku za srpski jezik

Autor Ilija Baošić

Najpopularnija PC gejming platforma je saopštila da donosi podršku za 74 nova jezika, među kojima je i srpski.

Izvor: Steam, Pixabay

Iako volimo Steam i redovno koristimo njihovu uslugu, lagali bismo kada bismo rekli da se nismo osećali kao da nas je potpuno ignorisao sve ove godine. Na stranu to što srpski nije jedan od podržanih jezika interfejsa platforme, na stranu i to što cene nisu izražene u dinarima, najviše nas boli što nas ubrajaju u EU region, pa su nam cene igara izjednačene sa mnogo bogatijim evropskim državama.

Ipak, nismo potpuno zaboravljeni. Steam je u svojoj zvaničnoj objavi namenjenoj developerima saopštio da sada zvanično donosi podršku za 74 nova jezika, među kojima je i srpski.

Naime, platforma je pozvala developere da, ukoliko njihova igra podržava neke od jezika koji nisu u prethodno podržanih 28, ažuriraju stranicu svoje igre u prodavnici i dodaju nove jezike, kao i da bi bilo najbolje da to učine do 1. oktobra 2022. godine.

Zašto do tog datuma? Zato što će Steam u oktobru svim korisnicima dozvoliti da prilikom pretrage igara izaberu i neki od 74 nova jezika. Drugim rečima, moći ćemo da tražimo igre koje imaju podršku za srpski jezik.

Svaka igra može podržavati jezik na tri načina - interfejs, audio i titlovi. Jedina igra koju smo pronašli da ima ažuriranu stranicu sa podrškom za srpski jezik je Goblin and Coins II, koja naš jezik podržava samo u interfejsu.

Izvor: Smartlife

Nažalost, Steam nije objasnio da li podrška novih jezika znači i da će kompletan interfejs platforme biti preveden na naš jezik, ali se svakako nadamo da će se to desiti. Ostaje nam da sačekamo oktobar i vidimo kakvi su planovi kompanije.