Novi Nvidia drajveri će podići GPU performanse za 30% | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Nvidia drajveri će podići GPU performanse za 30%

Nvidia nastavlja da iz veštačke inteligencije izvlači korist.

 Nvidia koristi veštačku inteligenciju da optimizuje drajvere Izvor: Unsplash

Nvidia najbolje zna koliko veštačka inteligencija može da bude korisna. Kompanijina DLSS tehnologija, koja koristi AI, sada je jedna od ključnih prodajnih tačaka GeForce grafičkih karti, a Nvidia je potvrdila da sada koristi veštačku inteligenciju kao pomoć pri dizajniranju novih video karti. Ipak, čini se da su pronašli novu primenu ove tehnologije - unapređenje GPU drajvera.

Kako tvrdi CapFrameX, tvorac alata za snimanje i analizu ekrana, Nvidia koristi veštačku inteligenciju za optimizovanje svojih drajvera, što će korisnicima kompatibilnih GeForce grafičkih karti pružiti značajno povećanje performansi u igrama. CapFrameX kaže da ćemo moći da vidimo do 30% više kadrova u sekundi, ali da će prosečno povećanje performansi biti oko 10%.

Iako ovo možda neće svima zvučati kao veliko poboljšanje, mnogim gejmerima će sigurno omogućiti da u nekim naslovima prebace tu magičnu brojku od 60 kadrova u sekundi ili da iz svoje grafičke karte izvuku još neko vreme pre nego što budu morali da je menjaju.

Korišćenje veštačke inteligencije za razvoj softvera nije nova ideja, a Nvidia je već dokazala da se AI može koristiti za stvaranje i isporučivanje boljih proizvoda nego da su na razvoju bili angažovani samo ljudi. Zato ima smisla da "zeleni tim" koristi veštačku inteligenciju za optimizaciju svojih drajvera, iako u ovom momentu nije jasno kako to čine, a ni da li su navodi CapFrameX istiniti.

Kada su ga pitali kako to Nvidia koristi AI da optimizuje svoje drajvere, CapFrameX je jednostavno rekao da će "uputstva, propusnost, korišćenje hardvera, thread-ovi i podešavanja" biti optimizovani. Drugim rečima, Nvidia planira da koristi veštačku inteligenciju za poboljšanje više aspekata svojih drajvera, pa će rast performansi dolaziti iz nekoliko oblasti.

Biće interesantno videti kako će uvođenje veštačke inteligencije promeniti performanse i stabilnost budućih drajvera kompanije Nvidia. Ipak, AI nije imun na greške, tako da je moguće da bi ova tehnologija mogla da pored poboljšanja uvede i neke nove bagove u drajvere. U svakom slučaju, ukoliko se navodi pokažu kao tačni, ovo je odlična vest za PC gejmere.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA