NEMA VIŠE KUPOVINE JEFTINIH IGARA U DRUGIM ZEMLJAMA: Steam zabranjuje čestu promenu lokacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE KUPOVINE JEFTINIH IGARA U DRUGIM ZEMLJAMA: Steam zabranjuje čestu promenu lokacije

Kako bi obeshrabrili korisnike da igre kupuju kada su na sniženju u drugim zemljama Steam uvodi niz zabrana za svoje korisnike kada je u pitanju promena lokacije.

  Izvor: SmartLife / Steam

Veliki broj korisnika koji legalno kupuju svoje igre na raznim platformama kao što su Steam, GOG, Epic, Nintendo Store i sličnima koristili su jedan trik kako bi kupovali igre po nižim cenama. Naime, ove platforme vrlo često organizuju rasprodaje u različitim zemljama, tako da se neke igre negde nalaze na popustima. Dovoljno je bilo da promenite svoju lokaciju i igra koja je kod vas bila po punoj ceni nekada se može kupiti sa velikim popustom. Ovo je postalo toliko popularno da postoje čitavi sajtovi i forumi, pa i aplikacije koje se bave praćenjem cena igara, popusta i najboljih načina za njihovu kupovinu.

Možda će vas zanimati

Za neke platfome je bilo dovoljno samo promeniti zemlju, a za neke druge je bio potreban VPN, kako biste kupili igru u zemlji u kojoj je prodavana jeftinije. Snižavanje cena igara, ne samo popusti su politika koju promenjuju mnogi razvojni timovi i izdavači, zbog manjih prosečnih primanja u pojedinim zemljama.

Uprkos ogromnoj popularnosti, broju igrača i zaradama Valve je probao da koristi ključeve za igre koje se mogu igrati samo u specifičnim regionima, kako bi se zaobišla VPN "prevara", ali geo-blokiranje sadržaja nije legalno u svim državama, naprotiv Valve i još jedan broj izdavača su dobili kazne u EU jer su blokirali sadržaj u zavisnosti od lokacije.

Nedavno je kreativni direktor pucačine Days Gone izjavio da nije realno očekivati nastavke popularnih igara ako ih kupujemo samo kad su na sniženju. S druge strane verujemo da je njima teško, i da nisu baš sigurni da li da kada kupuju svoj novi Ferari odaberu model sa maksimalnom opremom ili da se odreknu mahagoni enterijera i pozlaćenih prekidača na komandnoj tabli... Zato, kupujte igre samo po punoj ceni!

 Days Gone
Days Gone
Izvor: MONDO / Sony

Kupovina ograničena na vašu zemlju

Novi plan kompanije koja drži Steam platformu je obeshrabrivanje korisnika koji koriste VPN, tako što će ograničiti promenu lokacije na jednom u tri meseca. Na ovaj način nećete moći često da menjate svoju lokaciju i na taj način koristite popuste. Kao dodatna demotivacija, Steam će uvesti plaćanje igara samo preko kartica ili platformi registrovanih u vašoj zemlji. U prevodu, ne možete kupiti igru na Steam nemačka karticom ili PayPal nalogom iz Srbije i obrnuto.

Slične mehanizme nedavno je uveo i Nintendo Store za svoje ionako preskupe Switch igre. Ispostavilo se da su prodavnice za Britaniju, Ameriku, Japan i Nemačku najisplativije i da je najbolje videti gde je igra koju želite na popustu, jer velika je šansa da će biti na nekoj od prodavnica.

Na Switch platformi ovo se jednostavno zaobilazi pravljenjem različitih naloga za različite prodavnice, ali je potrebno zaobići problem plaćanja, koji je isti kao onaj koji je Steam uveo. Naravno, postoji i način da se ovo zaobiđe – kupovina poklon kartica sa kreditom na online prodavnicama, za specifičnu zemlju. Odete na Amazon, kupite karticu od 50 USD za 51 USD, unesete je na Nintendo Store i imate 50 USD kredita za kupovinu. Zato ne sumnjamo da ćemo uskoro videti slične poklon kartice sortirane po regionima i za Steam platformu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA