UZ NJIH SMO ODRASLI, A SADA JE DOŠLO VREME DA IZABERETE JEDNU: Koja je najbolja konzola svih vremena? (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UZ NJIH SMO ODRASLI, A SADA JE DOŠLO VREME DA IZABERETE JEDNU: Koja je najbolja konzola svih vremena? (FOTO, VIDEO)

Ljubav koja traje više od 50 godina.

 Izvor: Mondo / Smithsonian Channel / 91Tech/ TheRelaxingEnd / 80s Comics / Nathan Heins/ TimeSplitterChimp, DetroitBORG

Izlazak nove generacije konzola uvek postavlja pitanje ko će izaći kao pobednik, Microsoft ili Sony?

Xbox Series X i PlayStation 5 su ugledale svetlost dana, iako će vreme reći ko je trijumfovao, možemo reći da su te dve kompanije napravile dve odlične konzole, iako je još uvek rano donositi zaključke.

Možda će vas zanimati:

Ipak, postavlja se pitanje da li one mogu steći legendarni status kao njihovi prethodnici, ili status konzola na kojima smo se igrali pre više od 20 godina. Zato ćemo se zajedno podsetiti onih starih dana lomljenja džojstika uz Street Fighter, Sonic-a, Super Marija i mnogih drugih video igara.

PRVA GENERACIJA

Začetnik video igara na televizorima je definitivno Ralf Ber koji je preko istog igrao ping pong! On je napravio prvu konzolu Magnavox Odyssey 1969. godine, nosila je naziv i „braon kutija“. Prodavala se za 100 dolara i imala je nekoliko video igara koje su bile predviđene za dva igrača. Iako je ping pong igra već postojala, ona je bila toliko popularna da je dobila i svoju konzolu koju je napravio ATARI – HOME PONG, ona je prodata u 150.000 primeraka. Za razliku od Odyssey konzole, ona je mogla da beleži rezultat i imala je zvuk. Ubrzo su takve konzole otišle u istoriju, pošto je u Japanu predstavljen Color TV konzola (Nintendo) koju je pokretao mikroprocesor.

Prva konzola ikada (MobIT)
Izvor: NeoGamer - The Video Game Archive

DRUGA GENERACIJA

Čak dvadeset i jedna konzola je izašlo u drugoj generaciji, a prva je Fairchild Channel F (1976.) koja se prodavala za 169,95 dolara i prodata je u 250.000 primeraka. Ona je donela i prve kartridže, ali i zaista zanimljiv džojstik koji podseća na veliki analog. Ipak, ovu generaciju konzola je bez sumnje obeležio Atari 2600 koji je izašao 1977. godine i koji je prodat u više od 30 miliona primeraka! Specifikacije Atari 2600 su 128 bita RAM memorije, 8-bit MOS Technology 6507 1,19 megaherca. Koštala je 200 dolara, a najpoznatija je po video igri Pac-Man.

Video igre za Atari 2600 (MobIT)
Izvor: wizzgamer

TREĆA GENERACIJA

Pokušao je ATARI da nastavi svoju dominaciju i u novoj generaciji konzola, ali su sada dobro poznati proizvođači video igara i konzola, tada počeli da dominiraju na sceni, u pitanju su SEGA i NINTENDO. Te dve kompanije su istog dana objavile konzole Sega SG-1000 i NES, a upravo ova druga je uspela da oživi video igre u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je američka kompanija Atari doživela krah na berzi. Sa tri milijarde njihova vrednost je pala na svega 100 miliona. NES je oživeo igračku industriju sa više od 60 miliona prodatih primeraka, od toga u Americi 34 miliona. Upravo na njoj smo mogli da prvi put vidimo legendarnog brkicu čiji je prvi deo prodat u 40 miliona primeraka (do 2010. godine).

NES video igre (MobIT)
Izvor: Cuphu Style

Dve godine kasnije Sega je izbacila novu konzolu, Sega Mark 3 koja je prodata u 15 miliona primeraka, a koja je bila duhovni naslednik SG-1000. 1990. godine je izašla i Commodore 64 konzola, a kako je uveliko započela četvrta generacija konzola, ova je ubrzo i zaboravljena.

ČETVRTA GENERACIJA

Sega je 1988. godine izbacila Sega Genesis konzolu, mnogima poznatiju kao Sega Mega! Ova konzola je imala preko 900 video igara na kojima je radila Sega, ali i druge kompanije. Verujemo da ste i vi duvali u kartridže kada igra nije htela da se pokrene. Izuzetno je bila popularna kod nas (Pogotovo Sega Mega 2), mogla se naći na pijacama (verujemo da i dalje može da se nađe, možda i na buvljacima), a svakako da je najvažnija njena igra Sonic. Ovu generaciju konzola od pređašnje su razlikovali 16-bit mikroprocesori, kontrolori sa više dugmadi (sa 3 na 8), bolji dizajn nivoa, više piksela i mnogo toga drugog. One su nam donele i prvu upotrebu diskova, tačnije CD-ROM. Sega Mega je prodata u više od 30 miliona primeraka.

Sega Mega video igre (MobTI)
Izvor: wizzgamer

Bio je Nintendo spreman da nastavi svoju dominaciju iz pređašnje generacije, tako je i bilo pošto su izbacili Super NES, odnosno SNES koji je prodat u 49 miliona primeraka. Pored Marija, igrači su mogli da se tuku uz Street Fighter 2, a za tu konzolu je izašao i prvi Super Mario Kart.

SNES top 10 video igara (MobIT)
Izvor: YouTube/WatchMojo.com

PETA GENERACIJA

Industrija video igara se promenila trećeg decembra 1994. godine kada je u igru ušao novi igrač! U pitanju je Sony koji je predstavio prvi PlayStation, a isti je probio broj prodatih primeraka od 100 miliona dolara! Nakon što Nintendo nije hteo da sarađuje sa ovom kompanijom, Sony je sam izbacio svoju konzolu koja je u potpunosti zamenila kartridže sa diskovima! Agresivnom markentinškom kampanjom (samo pogledajte te reklame za Crash) i cenom od 300 dolara koja je nakon toga bila i manja, veliki broj ljubitelja video igara se opredelila upravo za ovu konzolu, koja je najpre bila namenjena odraslima.

Reklame za PlayStation 1 (MobIT)
Izvor: sushi

Nintendo 64 i Sega Saturn nisu mogle da se takmiče sa PlayStation konzolom. Gran Turismo je najprodovanija igra ove konzole, a tu su još Crash, CTR, Metal Gear, Final Fantasy i mnoge druge...

PlayStation video igre (MobIT)
Izvor: IGN

ŠESTA GENERACIJA

Šesta generacija konzola je počela poslednjom konzolom kompanije Sega, u pitanju je Sega Dreamcast koja se kasno priključila u borbu za prevlast. 2000. godine je izašla najprodavanija konzola svih vremena, ako nas pitate verovatno i najbolja konzolaPlayStation 2! Ona je prodata u 155 miliona primeraka, a razlog za to može da se nađe u tome što je imala podršku punih 13 godina! Preko 3.800 igara je napravljeno za PS2, a više od 1,5 milijardu igara je prodato. Uz to je predstavljena i dodatna memorija od 8 megabajta koju ste mogli da uklonite, a na kojoj ste čuvali podatke iz igre. Sony je prvog dana ove konzole zaradio neverovatnih 250 miliona dolara! Godinu dana kasnije Microsoft je predstavio Xbox konzolu koja je bila jača od konzole kompanije Sony, dok je Nintendo plasirao GameCube. Iako je Xbox bio jači od PS2, a GameCube jeftiniji, Sony je imao fenomenalne igre, te su tako naslovi kao što su Grand Theft Auto i Metal Gear Solid 2 mogli biti igrani samo na PS2!

PlayStation 2 vs Gamecube vs Xbox (MobIT)
Izvor: WatchMojo.com

Za uspeh Sony konzole je zaslužan i PlayStation 2 Slim, tanja verzija iste, a na prodaju je svakako uticala i odluka da smanje cenu sa 299 dolara na 199 dolara u Americi! GTA: San Andreas je prodat u više od 17,33 miliona primeraka za PS2.

Najbolje igre za PS2 (MobIT)
Izvor: DIEZANO

SEDMA GENERACIJA

Velika borba konzola se vodila u sedmoj generaciji, Xbox 360 i PlayStation 3 su pružili izvanrednu borbu. Obe konzole su prodate u više od 85 miliona primeraka, nešto bolji rezultat je imao PS3. Ipak, totalno neočekivano je presto zauzeo ponovo Nintendo sa konzolom Wii! Ova konzola sa nunčakama je prodata u više od 100 miliona primeraka, te je tako nadmašila i Xbox i PlayStation! Ona nije imala kompleksne igre kao što su to ove dve konzole imale, ni najjači hardver, ali je zato pružala zaista odličnu zabavusa naslovima kao što su Wii Sports i Mario Kart Wii. Razlog za to može da se nađe u Wii Remote kontroloru koji je mogao da prati pokrete korisnika, te ste mogli da uperite u televizor i da isti koristite kao da je kursor miša. To je donelo pregršt zabave za sve ljubitelje Nintendo video igara.

Nintendo Wii (MobIT)
Izvor: Nicobbq

OSMA GENERACIJA 

Rivalstvo Xbox i PlayStation konzole je bila glavna tema i ove generacije, a ubedljivo je slavio Sony sa PlayStation 4 konzolom koja je prodata u više od 106 miliona primeraka, dok je Xbox One prodat u svega 40 miliona primeraka. Razlog za to leži u bolji ekskluzivama, naslovi kao što su The Last of Us 2, Uncharted, God of War, Spider-Man i mnogi drugi su zaslužni što je PS4 bila najbolja konzola u prethodnoj generaciji. Nintendo je izbacio dve konzole Wii U je bio duhovni naslednik Wii-a, ali je katastrofalno prošla kod publike, svega je prodato 10 miliona tih konzola. Mnogo bolje je prošao Nintendo Switch, čak je prodavaniji i od Xbox One konzole. Nintendo je prodao skoro 70 miliona primeraka ove konzole koje možete da igrate u pokretu, ali i na svom televizoru (Zato se na listi ne nalaze PSP, GameBoy...).

Anketa

Najbolja konzola svih vremena?

 • PlayStation 2

  33.33% (8)

 • PlayStation 4

  12.5% (3)

 • Super Nintendo Entertainment System (SNES)

  8.33% (2)

 • PlayStation

  8.33% (2)

 • Dreamcast

  8.33% (2)

 • Nintendo Entertainment System (NES)

  4.17% (1)

 • Sega Mega Drive 2

  4.17% (1)

 • Nintendo 64

  4.17% (1)

 • Xbox

  4.17% (1)

 • PlayStation 3

  4.17% (1)

 • Xbox 360

  4.17% (1)

 • Konzola koju nismo stavili na listu...

  4.16% (1)

 • Magnavox Odyssey

  0% (0)

 • Home Pong

  0% (0)

 • Atari 2600

  0% (0)

 • Sega Master System

  0% (0)

 • Sega Saturn

  0% (0)

 • Nintendo GameCube

  0% (0)

 • Nintendo Wii

  0% (0)

 • Wii U

  0% (0)

 • Xbox One

  0% (0)

Najbolja konzola svih vremena?

Rezultati
PS4 ekskluzive (MobIT)
Izvor: PlayStation Access

I još jedna stvar za kraj... ;)

Glasajte za MobIT Najbolju igru 2020. godine sad!

Anketa

Najbolja igra 2020. godine

 • DOOM: Eternal

  0% (0)

 • The Last of Us Part II

  0% (0)

 • F1 2020

  0% (0)

 • Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PS5)

  0% (0)

 • Demon's Souls (PS5)

  0% (0)

 • Hades

  0% (0)

 • Factorio

  0% (0)

 • Crusader Kings III

  0% (0)

 • Assassin's Creed Valhalla

  0% (0)

 • Spelunky 2

  0% (0)

 • Genshin Impact

  0% (0)

 • Half-Life: Alyx

  0% (0)

 • Yakuza: Like a Dragon

  0% (0)

 • Ghost of Tsushima

  0% (0)

 • Microsoft Flight Simulator 2020

  0% (0)

 • Fall Guys

  0% (0)

 • Ori and the Will of the Wisps

  0% (0)

 • Animal Crossing: New Horizons

  0% (0)

 • Final Fantasy VII Remake

  0% (0)

 • Death Stranding (PC)

  0% (0)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Najprodavanije konzole (MobIT)
Izvor: Data is Beautiful

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi