OD RATNIH ZLOČINACA, Tesle i Šešelja do četnika i zombija, SRBI SU U VIDEO IGRAMA dežurni NEGATIVCI (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD RATNIH ZLOČINACA, Tesle i Šešelja do četnika i zombija, SRBI SU U VIDEO IGRAMA dežurni NEGATIVCI (FOTO, VIDEO)

Veliki broj Srba se nalazi u video igricama, a u mnogima smo prikazani kao zli, ali i izuzetno pametni!

  Izvor: MN Press

Neretko je srpski narod prikazan u zapadnjačkim medijima u negativnom kontektsu, a očigledno je da takav trend postoji i u video igrama.

Tako smo se "pridružili“ Rusima, nacistima, mudžahedinima i ostalima "uobičajenim negativcima" kao antagonisti u zapadnjačkim ostvarenjima.

Možda će vas zanimati:

Da ovo nije samo jedan izdvojen slučaj najbolje govori podatak da velike firme kao što je Ubisoft, neretko koriste srpske likove kao glavne negativce u njihovim sabranim delima. Ipak, postoje i slučajevi gde su Srbi prikazani kao heroji i dobri likovi, a često su i naši gradovi uzimani kao inspiracija za postapokaliptične video igre, ali o tome drugom prilikom!

Pošto smo spomenuli francusku izdavačku kuću za računarske i video igre, krenućemo od njih.

Assassins Creed Cinematic video (MobIT)
Izvor: PGX

Voren Vidić u Assassins Creed igrama

Ubisoft je napravio pravu "kravu muzaru“ franšizom Assassin’s Creed, koja je trebalo da nasledi serijal Prince of Persia i u potpunosti je nadmašila svaka očekivanja.

Ovaj serijal ima više od devet igara, priča je predstavljena preko protagoniste Dezmonda Majlsa, koji kroz uređaj Animus doživljava sećanja svojih predaka, te nas je ova franšiza vodila kroz istoriju događaja ispričanu na fiktivan način, među kojima su Treći krstaški rat, period renesanse, kolonijalno doba, Francuska revolucija, drevni Egipat, itd...

Jedan od prvih karaktera koji se pojavljuju u prvom delu ove igre (2007. godina) je Voren Vidić.

 Srbi u video igrama (MobIT)
Srbi u video igrama (MobIT)
Izvor: Youtube / Sevvina

Upravo je Vidić glavni čovek projekta Animus, a kao što možete da pretpostavite on je naučnik.

Član je i frakcije templari gde vodi jednu od najvažnijih uloga u prikupljanju podataka o relikviji koja se zove Pieces of Eden.

Assassin's Creed Pieces of Eden video (MobIT)
Izvor: Walshie

Vidić preko “Animusa”, test subjekata (Dezmond Majls) i sećanja njihovih predaka pokušava da nađe tu relikviju, ali i prekopotrebne informacije o drugom tajnom društvu - “Asasini”!

Dušan Nemec u Watch Dogs 2 igri

Još jedan srpski negativac iz „francuske kuhinje“ je Dušan Nemec, antagonista igre Watch Dogs 2.

Dušan Nemec je prvi čovek kompanije CTO koja je napravila operativni sistem CTOS 2.0 uz pomoć koje ovaj negativac želi da ostvari dominaciju nad svim korisnicima.

Watch Dogs 2 Dušan Nemec video (MobIT)
Izvor: Video Games Source

Nemec je rođen u Jugoslaviji tokom devedesetih, da bi se potom veoma brzo odselio u Ameriku. Njegova ljubav su bili računari i internet, a više je voleo da četuje na istom nego da se socijalizuje u stvarnom životu. Zbog svog intelekta i rada je veoma brzo postao jedan od najmlađih milijardera u Americi, a ističe se da je i sjajan manipulator, ali i da ima odlično znanje borilačkih veština.

Pošto je izuzetno bogat, potkupljivao je čelnike Vlade, ali i federalnih agencija, dok se kroz priču stiče utisak da ima i kompleks egotizma.

Omiljeni GTA negativac Niko Belić i manje znana Sandra Tito

Verovatno i najpoznatiji Srbin u video igrama je Niko Belić!

Rockstar studio koji je zaslužan za ostvarenje Grand Theft Auto, odnosno GTA, je u četvrtom delu ove igre iznenadio sve kada je odlučio da za glavnog aktera igre stavi Srbina!

Niko Belic (Speaking Serbian) video (MobIT)
Izvor: ApolloMP

Niko Belić je ratni veteran iz Bosne u potrazi za ostvarenjem “američkog sna“. Njegov rođak, Roman Belić ga je pozvao da mu se pridruži u gradu Liberty City, koji je zapravo pandan za Njujork.

Niko je zbog ratova u Jugoslaviji postao veoma depresivan, počeo je život da posmatra cinično, te mu je bila potrebna promena, a to je odlazak u Ameriku. Ipak, Niko je imao i alternativni skriveni motiv, potraga za Darkom Brevićem, čovekom koji je izdao jedinicu u kojoj se Niko borio.

Niko Belić u GTA IV, Srbin u GTA igri video (MobIT)
Izvor: Games-Serbia

"Život je komplikovan, ubijao sam ljude... Krijumčario sam ljude...Prodavao ljude. Možda će ovde stvari, ipak biti drugačije“, govori Niko sam u sebi u jednom momentu pomenute igre.

GTA IV nije prvi put da ova franšiza ima fiktivnog lika iz Srbije. U drugom delu ove igre, čast da “prezentuje“ srpske negativce je imala Sandra Tito, koja je očigledno dobila prezime po Josipu Brozu Titu kako bi se “lakše“ spoznalo njeno poreklo. Ona je supruga Jerkova, šefa ruske mafije. Sandra je izbeglica, a baš kao i njen muž, zavisna je od heroina. Jerkov je izbačen iz ruske vojske 1989. godine da bi se potom kao plaćenik pridružio srpskoj vojsci u Bosni. O tome govore i njegove ratne tetovaže na srpskom, ali i rana koja mu je oduzela desni bubreg!

Da, ova priča nije tako lagana, zar ne?!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Nikola Tesla često "gostuje" u video igrama

Verovatno najpoznatiji Srbin svih vremena, Nikola Tesla je bezbroj puta “gostovao“ u raznim medijima, kako od filmova, animiranih ostvarenja i televizijskih serija, pa sve do video igara!

Rockstar studio je koristio Teslin lik u njihovoj vestern video igri - Red Dead Redemption 2! Ni legendarni Capcom nije mogao da ostane imun na čari srpskog naučnika, te se Tesla pojavljuje u njihovom ostvarenju koje nije “zaživelo” kod publike, Dark Void. I jedna od prvih video igara za PS4, The Order: 1886 je ugostila Nikolu Teslu!

Nikola Tesla u video igrama i filmovima video (MobIT)
Izvor: Character Database

Treba istaći da je upravo Nikola Tesla jedan od pripadnika tajanstvene organizacije “Asasin” i u video igri Assassin’s Creed, mada se o tome malo govorilo.

Ovo su samo neki od primeraka najpoznatijih video igara u kojima se srpski stručnjak pojavljuje.

Zoran Lazarević u Naughty Dog hitu

Još jedan negativac iz Srbije stiže iz ekskluzive za PS3. U pitanju je igra studija Naughty Dog - Uncharted 2: Among thievesAkciona avantura u stilu Lare Kroft i Indijane Džons, za glavnog negativaca ima Zorana Lazarevića.

 Srbi u video igrama
Srbi u video igrama
Izvor: Mondo / Youtube / Foxtrod

Lazarević je nemilosrdan ratni zločinac za kojeg su NATO i opšta javnost mislili da je preminuo. Svoju potragu za srećom je rešio da počne u mističnom kraljevstvu Šambala, kako bi pronašao moćnu relikviju, a na putu do nje ga zaustavlja glavni lik, Nejtan Drejk.

Lazarević pod svojom komandom ima i veliki broj visoko treniranih vojnika, uglavnom Srba. Jedan od njih se zove Draža, koji mu je desna ruka, veruje se da je dobio ime po Dragoljubu Draži Mihajloviću, ali je to svakako teško dokazati i razjasniti.

Ovi ožiljci na licu Zorana Lazarevića su posledica pokušaja ubistva od strane NATO-a.

Lazarević se ne libi ni da ubije svoje pratioce (ukoliko ga izdaju ili uspore na putu ka cilju) kako bi poslao poruku preostalim saborcima, ali i protivnicima. On ne vrednuje život, “gladan“ je uspeha, nemilosrdan i ambiciozan, ali je i sadista - sve najgore što može da se bude Lazarević je glavom i bradom, svidelo se to nama ili ne…

Zoran Lazarevic video (MobIT)
Izvor: Psycho Mask

Ubijanje Srba u Soldier of Fortune

Veliki broj video igara se bavi i tematikom ratovanja u Jugoslaviji, ponajviše na Kosovu i u Sarajevu. Tako u igri Soldier of Fortune ubijate gomilu Srba, koji su se nekim čudom domogli nuklearne bombe, a jedan od zadataka je da zaštite i albansku stranu.

U ovom ostvarenju se pojavljuje i prezime srpskog političara, koje je napisano na jednoj zgradi!

Marko Vladić u Sniper: Ghost Warrior 2

Sniper: Ghost Warrior 2 nas vodi u Sarajevo, koji nije verno prikazano, nego je plod mašte kreatora igre, a glavni negativac je Marko Vladić, što je definitivno aluzija na Ratka Mladića.

Sniper Ghost Warrior 2 Marko Vladic video (MobIT)
Izvor: Sztuka Gry

U kampanji igre Air Conflicts Secret Wars, Savezničke sile pomažu četnicima da sačuvaju most na Neretvi od okupatora. Kada pređete tu misiju, onda četnici napadaju Hrvate i vaš zadatak je da ih odbranite.

HITMAN juri srpske časne sestre

Najpoznatiji plaćeni ubica u video igrama, agent 47, ima jedne od zanimljivijih antagonista u video igrama.U igri HITMAN: Absolution, glavni lik se sukobljava sa dve sestre bliznakinje, Dijanom i Agnijom Radončić!

Njih dve su odrasle u Crnoj Gori tokom ratovanja u Jugoslaviji, a oba roditelja su im poginula. Ubrzo nakon njihove smrti, Dijana i Agnija su se pridružile gerila andergraund organizaciji, čiji je moto bio osveta!Ove dve sestre su članice tajnog tima ICA (Internacionalna ugovorna agencija za plaćene ubice, najamnike, itd...), koji nosi naziv Saints (Sveci), a u odlično urađenom videu su prikazane kao časne sestre!

HITMAN Absolution crnogorske časne sestre video (MobIT)
Izvor: GameNews

Prelepa Mila Jovović u Resident Evil igri nije sama…

Da ne možemo da se otarasimo uloge negativca čak i kad bi pomrli, najbolje pokazuje i Capcom-ova legendarna igra - Resident Evil.

Resident Evil je serijal horor video igara japanskog proizvođača Capcom, a da ova franšiza stekne svetsku slavu zaslužna su i filmska ostvarenja koja nose isti naziv, a u kojima glumi holivudska glumica srpskog porekla, Mila Jovović.

Mila Jovović Resident Evil video (MobIT)
Izvor: Gigi Del Paso

U šestom delu ovog ostvarenja, igra nas vodi u fiktivnu zemlju na Balkanu koja se zove Edonija. Tamo ćete naletati na horde zombija, koji verovali ili ne pričaju na srpskom!

Moramo napomenuti da je u ovoj igri zvuk na srpskom odrađen odlično, te da su najverovatnije koristili glumce sa ovih područja kako bi što vernije prikazali tu fiktivnu regiju, za razliku od Zorana Lazarevića ili Nika Belića, za koje biste rekli da nisu odavde i da govore neku priučenu verziju srpskog jezika.

Resident Evil 6 Republic of Edonia video (MobIT)
Izvor: CrazyBalkanPeople

Koliko se Capcom potrudio da dočara svetu srpske zombije, najbolje govori činjenica da različite vrste zombija nose imena na srpskom.

Tako ćete sresti Đavola, Ogromnog, i nama lično najinteresantnijeg zombija Lepoticu.

Postoji još fiktivnih video likova iz Srbije koji se nisu našli na našoj listi, ostatak pogledajte na Games-Serbia.

Anketa

Da li ste iznenađeni kako su Srbi prikazani u video igrama?

  • Ovo je očekivano, kliše

    33.33% (2)

  • Mogli su nas i lepše prikazati!

    66.67% (4)

Da li ste iznenađeni kako su Srbi prikazani u video igrama?

Rezultati

Koje od ovih ostvarenja ste igrali i koja su vam se dopala?

Propustili smo nekog važnog ili imate predlog, napišite nam!

Možda će vas zanimati:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA