Kako varaju igrače popularne igre (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako varaju igrače popularne igre (FOTO)

Popularna igra za Android telefone i iPhone telefone žrtva je čestih napada koji korisnicima kradu novac prilikom kupovine dodataka za igranje.

  Izvor: MONDO portal/Clash of Clans

Tokom 2015. godine, igra „Clash of Clans“ donosila je kreatorima (Supercell) zaradu od 1.5 miliona američkih dolara na dnevnom nivou. Nakon toga, kompanija je predstavila novi projekat, „Clash Royale“, u okviru kojeg su ispravljeni prethodni nedostaci, a u novu igru ubačene bitke sa pravim igračima, pri čemu su izgled karaktera i okruženja bili na sličnom nivou kao u prethodnoj igri.

Međutim, što je neka igra popularnija, veća je verovatnoća da će kriminalci pokušati da pronađu način da iskoriste njenu popularnost i zarade novac. Na primer, mogu to uraditi tako što će sprovesti „fišing“ napad na bazu igrača.

Model za zaradu je identičan u obe igre: svako može da igra bez ulaganja pravog novca. Međutim, to znači da korisnici moraju da ulože mnogo vremena u igranje, budući da će se često boriti (i gubiti) protiv igrača koji su pravim novcem kupili stvari kao što su retke i jake kartice, nove borbene jedinice i zgrade, nadogradnje, itd. (u slučaju „Clash of Clans“ igre).

Hakeri u vašoj kuhinji, dnevnoj, spavaćoj sobi...

Realnost je da veliki broj igrača nema dovoljno novca da uloži u nadogradnje, a opet ima velike ambicije. Ovi igrači često traže nelegalne načine da dobiju nadogradnje ili retke kartice kako bi lakše dobijali bitke i napredovali na lestvici.

Ovu činjenicu su kriminalci oberučke prihvatili, i iskoristili su ljudsku pohlepu i želju za „besplatnim“ dodatnim sadržajem, kao i da budu među najboljim igračima. „Fišing“ napadi, iako su suštinski veoma slični, su veoma pažljivo isplanirani. Kriminalci kreiraju „fišing“ veb stranice uglavnom pred praznike ili u periodu odmora ili ih povezuju sa vestima o paketima za ažuriranje igre (nove kartice, jedinice, zgrade, itd.) koje objavljuje kreator igre.

Da li biste prodali uspomene za 10 evra?

Na primer, u galeriji se nalazi primer „fišing“ veb stranice koja cilja „Clash of Clans“ igrače. Kreirana je pred Novu godinu i, kako je kreator naveo u opisu, igračima se ovde pruža mogućnost da dobiju određene poklone kao što je novac, nadogradnja zgrada ili jedinica.

Žrtve mogu da izaberu koji „poklon“ sa liste žele, uključujući zlato, kristale, resurse, nadogradnje zgrada… Namera kriminalaca postaje očigledna u sledećem koraku, gde se žrtvama prikazuje formular za popunjavanje u koji oni treba da unesu svoje podatke sa Google ili Facebook naloga. Nakon toga, ove podatke dobijaju kriminalci koji mogu da rade šta god požele sa njihovim nalozima.

Takođe, kriminalci su brzo reagovali na najnovije pakete za ažuriranje, koji uključuju nove arene za borbu i legendarne, veoma retke i vremenski ograničene kartice. Predstavljajući se kao Supercell, kriminalci nude igračima da izaberu jednu od legendarnih kartica, kao i zlato i kristale. Naravno, kako bi ih dobili, neophodno je da unesu podatke sa svog Google ili Facebook naloga.

Nakon slanja podataka, žrtve dobijaju i-mejl poruku preko koje treba da potvrde registraciju. Kriminalcima je to neophodno kako bi utvrdili autentičnost korisničkih podataka.

Kako se zaštititi od prevara u igrama

Kako bi izbegli ove prevarantske taktike, najbolje je da korisnici prate neka osnovna pravila ponašanja, koje im daje Andrej Kostin, bezbednosni istraživač u kompaniji Kapsersky Lab:

- da ne posećuju linkove koje pronađu na grupama na društvenim mrežama, naročito ako grupe nisu zvanične

- da ne otvaraju i-mejl poruke i priloge od nepoznatih pošiljalaca, čak ih poruke navode na to da će dobiti određene „poklone“ za igru.

- uvek je dobro rešenje imati instalirano kvalitetno bezbednosno rešenje koje ima opciju za detekciju „fišing“ napada

- ako korisnici dobiju neku previše primamljivu ponudu, najbolje bi bilo da posete zvaničnu veb stranicu kreatora igre i da provere da li je zaista u toku praznična ili neka druga vrsta promotivne ponude.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Clash of Clans: Revenge
Izvor: Clash of Clans.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA