AxEMU

Astronauti nose Pradu: Novo "šik" svemirsko odelo spremno za povratak na Mesec

Autor Miloš B. Jovanović

Stručnost brenda Prada u dizajnu i izboru materijala, kao i vrhunsko umeće u tehnikama šivanja glavni je razlog saradnje sa kompanije Axiom Space, kojoj je NASA poverila razvoj novih skafandera za astronaute

Izvor: Axiom / Space Prada

Nakon što je pre nešto više od godinu dana najavljena sasvim neočekivana saradnja između kompanije Axiom Space, kojoj je NASA pre dve godine poverila razvoj novih svemirskih odela, i poznatog italijanskog luksuznog modnog brenda Prada, sa ciljem zajedničkog rada na dizajnu novog odela za astronaute Artemis III misije na Mesec, proizvod ove saradnje konačno je ugledao svetlost dana.

Axiom Extravehicular Mobility Unit, skraćeno AxEMU, je skafander bele boje sa crvenim i sivim detaljima, koji izgleda dosta modernije u odnosu do sada poznata svemirska odela.

Njegov dizajn je otkrio brojne funkcije koje su astronautima na raspolaganju, kao što su mogućnosti ugradnje sistema za praćenje zdravlja astronauta i sistema za hlađenje, a tu je i novi inovativni vizir koji poboljšava pogled astronauta na okolinu. Bela boja treba da odbija toplotu i da zaštititi astronaute od mesečeve prašine.

Fleksibilnost "kretanja" u odelu je veća nego ranije, pa ono astronautima omogućava dužu svemirsku šetnju u trajanju i do osam sati. Njegova čvrstina, takođe, nosiocu omogućava zaštitu u trajanju do puna dva sata tokom boravka na južnom polu Meseca u najtežim uslovima i pri najnižim temperaturama.

Stručnost brenda Prada u dizajnu i izboru materijala, kao i vrhunsko poznavanje i umeće u tehnikama šivanja jedan je od glavnih razloga uspostavljanja ove neobične saradnje.

Axiom Space i Prada predstavili svemirsko odelo AxEMU
Izvor: YouTube / ABS-CBN News

Pradin tim je od inženjera Axiom-a dobio preporuke koje su se odnosile na materije i funkcije koje će štititi astronaute od jedinstvenih izazova lunarnog okruženja u budućim istraživanjima Meseca. Cilj je, takođe, bio napraviti odelo koje će "biti estetski zanimljivo i lepo izgledati", navele su dve kompanije u saopštenju.

Poslednja faza testiranja novih odela planirana je za 2025. godinu, nakon što budu obavljene procene prethodnih ispitivanja koja su obavile kompanije Axiom Space, SpaceX i svemirska agencija NASA.

BONUS VIDEO: