Super Heavy

Test SpaceX motora posle velike eksplozije završio u plamenu: Da li je Maskov Starship spreman za četvrti let?

Naizgled sitna anomalija dovela je do isparenja i sekundarne eksplozije, koju je navodno izazvalo mešanje gasova usled curenja, što je izazvalo veliki požar i mnogo dima

Izvor: x.com / @NASASpaceflight

Kompanija SpaceX imala je ozbiljan peh prilikom testa raketnog motora Raptor 2, koji je vršen u njenom opitnom centru u Mekgregoru, u američkoj državi Teksas.

Naizgled sitna anomalija dovela je do isparenja i sekundarne eksplozije, a potom i do požara i dima koji su progutali rampu na kojoj je motor bio postavljen. Eksploziju je, navodno, izazvalo mešanje gasova usled curenja.

Raptor motori kao gorivo koriste tečni metan i tečni kiseonik, a projektovani su tako da budu dovoljno snažni da letelice koje budu pokretali mogu da dovedu do Meseca i Marsa.

SpaceX koristi Raptor motore za Super Heavy buster, odnosno lansirnu letelicu, sistema Starship, kao i svemirsku letelicu gornjeg dela rakete. Kada konačno bude spreman za upotrebu, motor će biti korišćen u prvom i drugom stepenu raketa-nosača teške kategorije.

Sledeći test Starship rakete planiran je za 5. jun. SpaceX još uvek čeka dozvolu za njeno lansiranje tog dana, a ova eksplozija ne bi trebalo da utiče na planirani let. Do odlaganja bi, eventualno moglo da dođe usled nepovoljnih vremenskih prilika.

Tokom trećeg testnog leta gornji deo Starship rakete je odleteo u Svemir, ali je prilikom povratka sagoreo u atmosferi. Super Heavy buster se raspao, umesto da se spusti u okean.

Od tada je na letelici izvršeno nekoliko promena i poboljšanja, i na hardveru i na softveru, pa je sada cilj četvrtog leta kontrolisani povratak Starship-a u atmosferu, kao i njegovo spuštanje u Meksički zaliv.

BONUS VIDEO: