odisejev (s)let

Prvi put posle 50 godina: Amerika danas sleće na Mesec?

Autor Miloš B. Jovanović

Letelica zvaničnog imena "Nova-C" je prethodno, posle sedmominutnog orbitalnog manevra, ušla u kružnu orbitu Meseca, na visini od 92 kilometara iznad njegove površine

Izvor: YouTube / SciNews

Nakon što je juče ušla u Mesečevu orbitu, svemirska letelica "Odisej" bi, pod pretpostavkom da će se završni deo njenog leta odvijati po planu, u naredna 24 sata trebalo da sleti na Mesec, odnosno na krater Malapert A udaljen 300 kilometara od mesečevog južnog pola.

Taj lunarni lender, privatne kompanije Intuitive Machines, će u tom trenutnku postati prva američka letelica koja se spustila na Zemljin prirodni satelit posle više od 50 godina.

Letelica zvaničnog imena "Nova-C" je, posle sedmominutnog orbitalnog manevra ušla u kružnu orbitu Meseca, na visini od 92 kilometara iznad njegove površine.

Intuitive Machines navodi da je "Odisej" u odličnom stanju, kao i da će tokom leta po lunarnoj orbiti, na razdaljini od oko 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Hjustonu detaljno pratiti podatke o letu.

Američka svemirska agencija (NASA) na svom zvaničnom sajtu odbrojava vreme do spuštanja robotske letelice na površinu Meseca.

Letelica "Nova-C" uspešno je lansirana prošlog četvrtka iz svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, na vrhu rakete Falcon 9, proizvodu kalifornijske kompanije SpaceX milijardera Ilona Maska.

BONUS VIDEO: