tesla kida

Nezabeleženo rekordan avgust: U Evropi nikada nije prodato više električnih automobila

Sa ukupno 21.549 registrovanih primeraka u avgustu, Tesla Model Y je u avgustu bio najprodavaniji električni automobil na evropskom tržištu

Tesla spoljni punjač
Izvor: SmartLife / Tesla

Prodaja električnih automobila na evropskom tržištu, iz meseca u mesec, stalno raste. Međutim, i pored toga što su benzinci i dalje najtraženiji, u avgustu je upravo porast broja novoregistrovanih električnih vozila bio glavni uzrok ukupnog rasta prodaje.

Tako su električna vozila ukupno zabeležia drugi najveći mesečni tržišni udeo u Evropi, odnosno na 28 posmatranih evropskih tržišta. Od ukupnog broja registrovanih, električni automobili su činili 22 odsto, navela je analitička kuća JATO Dynamics.

Sa ukupno 21.549 registrovanih primeraka u avgustu, Tesla Model Y je u avgustu bio najprodavaniji električni automobil na evropskom tržištu. To je rast prodaje od čak 208 odsto u odnosu na isti mesec prošle 2023. godine.

Veliki rast prodaje zabeležio je i još jedan Teslin automobil – Model 3. Ovog avgusta prodato je čak 307 procenata više u odnosu godinu ranije.

Na trećem mestu, sa raston od 61 odsto, našao se Volkswagen ID.4. Veliki rast prodaje zabeližili su i jeftiniji MG 4, ali i luksuzniji modeli BMW iX1 i Mercedes EQA.

Ukupno, u Evropi je u prvih osam meseci 2024. godine registrovano je 169.420 novih električnih vozila – više nego ikada do sada.

BONUS VIDEO: