Svemirske staze

Srbija gubi regionalnu svemirsku trku: Komšije će lansirati svoj prvi satelit pre nas?

Ukoliko sve protekne po planu, Hrvatska će lansirati svoj prvi satelit pre nas.

Izvor: CroCube.hr

Na HAKOM konferenciji "G Dan" koja je u Zagrebu okupila brojne stručnjake, ali i sve zainteresovane koji žele da čuju šta je novo u svetu satelitskih komunikacija, prisutni su, između ostalog, imali priliku da iz prve ruke čuju kada se očekuje lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu.

Kompanija Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira (EVO) pokrenuli su projekat izrade, programiranja i lansiranja svog prvog nanosatelita u orbitu. Baš kao ni Srbija, Hrvatska još uvek nema satelit u svemiru, ali sada žele da pošalju jedan čija težina iznosi oko 1,1 kg.

Za uspešnu misiju potrebno im je 130.000 evra, a u toku je crowdfunding kampanja. Ukoliko sve protekne po planu, komšije će svoj prvi satelit lansirati u januaru 2024. godine na Falcon 9 raketi kompanije SpaceX.

Izvor: HAKOM

CroCube, kako je nazvan prvi hrvatski satelit, biće opremljen sa dve kamere i dva radio-primopredajnika, a misija mu je da fotografiše površinu Zemlje sa visine od 550 kilometara. Kretanje satelita će moći da se prati na društvenim mrežama, a ovaj satelit neće imati štetnih uticaja na okolinu. Biće smešten u nisku Zemljinu orbitu (LEO), a kada za to dođe vreme, pašće i u potpunosti izgoreti u atmosferi.

Kada se očekuje lansiranje prvog srpskog satelita

Srbija takođe priprema svoj prvi satelit koji će poslati u svemir. Tim stručnjaka Mašinskog i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za fiziku i Astronomske opservatorije Beograd, već neko vreme radi na projektu MOSAIC, koji za cilj ima da u orbitu pošalje letelicu kojom će moći da se upravlja sa Zemlje.

Baš kao i CroCube, MOSAIC je kjubsat čije dimenzija iznose 30 x 10 x 10 cm. Sastoji se od tri kocke, a biće opremljen kamerama, kao i preciznim sistemom za orijentaciju u prostoru. Za snabdevanje energijom će biti zaduženi sklopivi solarni paneli, a tim srpskih stručnjaka želi produži njegovo vreme boravka u orbiti tako što će izvršiti orbitalno upravljanje.

Lansiranje našeg prvog satelita planirano je za 2025. godinu, a to znači da će Srbija izgubiti svoj prvi "svemirski derbi" ako CroCube uspe da na vreme obezbedi potrebna sredstva.