Samo baterije!

ZABRANJUJE SE PRODAJA VOZILA NA FOSILNA GORIVA: Krajnje je vreme da mislimo na prirodu

Premijer Kanade je najavio da će Kanada zabraniti prodaju vozila na fosilna goriva od 2035. godine, kako bi postigli 0% štetnih gasova širom zemlje do 2050. godine.

Tesla automobili na punjačima
Izvor: SmartLife / Tesla

Investicije i regulative

Samo vozila koja ne emituju štetne gasove će moći da se prodaju za 13,5 godina od sad, dodajući da će ovu odluku pratiti miks investicija i regulativa koje će pomoći industriji da postigne željeni cilj. U izjavi vlade takođe piše da će se za period od 2025. do 2030. godine postaviti među-ciljevi, koji će pomoći da industrija bude zelenija.

Ministar životne sredine, Džonatan Vilkinson, izjavio je da je Kanada posvećena cilju da se podigne prodaja vozila koja ne emituju štetne gasove, i da će ciljevi biti značajno ambiciozniji od onih koje su postavili njihovi južni susedi.

Sa druge strane, saradnja sa SAD je jako bitna i oni će raditi na harmonizaciji regulacija za efikasnosti goriva i izdvajati sredstva za pomoć kupcima u vidu popusta i poreskih olakšica, ali i da će investirati u stanice za punjenje baterija i pomoći sa troškovima za tranziciju industrije.

Izvor: SMARTLife / Ford

Smanjiti prodaju klasičnih automobila

Kao i u Americi, problem sa velikom emisijom štetnih gasova potiče od prodaje automobila, SUV-ova i pikapa, koji su posebno popularni na ovom kontinentu, pa vlada ima planove da umanji njihovu prodaju, a te kupce preusmeri na zelenija prevozna sredstva. Za sada su samo 3,5% od ukupne prodaje vozila u Kanadi električna i da vlada mora da napravi bolji plan sa većom podrškom za vozila koja manje zagađuju životnu okolinu, kako bi se postigao cilj – što više vozila koja ne zagađuju okolinu.

Niža cena zvuči kao dobar početak ako nas pitate.