Brže i dalje nego ikad pre: Proživite najbolje momente prve misije povratka čovečanstva na Mesec | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brže i dalje nego ikad pre: Proživite najbolje momente prve misije povratka čovečanstva na Mesec

Autor Ilija Baošić

Dok čekamo Artemis 2, NASA je objavila video koji će vas podsetiti na najbolje momente prve Artemis misije.

 NASA video o Artemis 1 misiji Izvor: YouTube / NASA

Čovečanstvo se nakon više od 50 godina vraća na Mesec, a prvi veliki korak u tom naporu je učinjen krajem prošle godine, kada je NASA uspešno lansirala i izvršila Artemis 1 misiju. Godinu dana kasnije, američka svemirska agencija je objavila video koji nam omogućava da opet proživimo najbolje momente ovog istorijskog događaja.

Novi video pruža pogled na lansiranje letelice bez posade, kao i na događaje koji su se desili nakon toga. NASA ga je objavila na svom zvaničnom YouTube kanalu kako i sa nama podelila zapanjujuće momenta koje je Orion letelica "doživela" tokom svog obilaska Meseca i povratka na Zemlju.

Artemis 1 video
Izvor: NASA

Artemis 1 se pokazao kao ogroman uspeh, a Orion letelica je dokazala svoju sposobnost da preživi putovanje kroz svemir, ali i povratak u Zemljinu atmosferu. Misija je trajala 25 dana, tokom kojih je letelica dva puta obišla naš prirodni satelit, približavajući se lunarnoj površini na samo 130 kilometara u jednom momentu.

Ipak, daleko je impresivniji rekord koji je Orion postavio tokom svog putovanja, kada se od Zemlje udaljio čak 434.523 kilometara, što je najveća distanca koju je neka letelica namenjena ljudskoj posadi dosegla. Tom prilikom, kamera pričvršćena za solarne panele Oriona je uslikala istorijsku fotografiju, na kojoj se Mesec i Zemlja mogu videti zajedno, u svom punom sjaju.

 Orion letelica rekordna udaljenosti od Zemlje 434523 km Izvor: NASA

Nakon završetka misije, Orion se bezbedno vratio na Zemlju 11. septembra. Letelica je sletela Tihi okean, odakle su je članovi NASA-inog tima povratili, čime je stavljena tačka na Artemis 1. NASA kaže da je završetak ove misije pokazao da je agencija spremna da ide dalje i brže nego ikada pre.

Sledeći korak je Artemis 2 misija, koja će ljudsku posadu poslati u svemir. Još uvek nije poznato kada će se to i desiti, ali agencija na svoj sajtu kaže da će se to desiti najranije u novembru 2024. godine. Povratak čovečanstva na površinu Meseca će se desiti u okviru Artemis 3 misije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 11

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Mene samo zanima kako su tačno znali prvi put koji je ugao potreban da se napusti zemlja i kako su znali koji ugao mora biti za povratak. Sve znam i sve razumem, ali ne razumem kako su znali za prvi put, a ne mogu naci nikoga da mi tacno kaze znali smo tako i tako. Ajde, dobro, saznali su to za zemlju nije važno kako, ajde tu je, nasa je. A, kako su to isto saznalj za druge planete? Pa i Mesec ima kakvu takvu gravitaciji i malo atmosfere, znači ne možte uleteti kako vi hoćete i sa koje strane vi hoćete, mora se ući sa kontra strane rotacije inače će vas odbiti. Ali, kako znaju ugao? Mnogo malih, početnih pitanja na koja niko nema odgovor. Ali svi su stručni!

bole

@Mrčela ne znam ne vidim tu nikakvu misteriju,u to vreme se znalo dosta o hemiji atmosfere,slojevima...aerodinamici,uostalom imali su x testova kako raketa,tako i mah letelica.a mesec nema atmosferu i gravitacija je daleko manja,vrlo mala sila je dovoljna da se odlepis sa meseca,dosta stvari u vezi meseca je lako izracunati prostom matematikom...

R

@Mrčela Negde si nešto pročitao na nekom ravnozemaljskom sajtu pa ne znaš ni da prepričaš šta su napisali, al kao što bi rakao bata Stojković u idemo dalje filmu ,nekako je Srbin na kraju ispao najpametniji ovo ostalo ne znam.