Da li biste se prepustili vožnji Xiaomi autopilota? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li biste se prepustili vožnji Xiaomi autopilota?

Autor Marko Čavić

Jer, uskoro ćete to moći!

 Xiaomi-automobil.jpeg Izvor: Weibo

Kompanija Xiaomi već neko vreme radi na pametnim i samovozećim automobilima, a u te svrhe oformljen je i poseban tim i ogranak kompanije.

Predviđanja su da će prvi Xiaomi automobil biti spreman za ulice gradova negde tokom 2024. godine, a do tada ćemo verovatno upoznavati deo po deo onoga što će taj prvi model činiti.

Možda će vas zanimati

I baš tako je ovog puta, kad imamo priliku da vidimo Xiaomi autopilot softver namenjen autonomnoj vožnji bez vozača i uz kompletnu iskorišćenost hardvera i softvera unutar vozila.

Xiaomi Pilot Technology je tako doživela svoju prvu javnu prezentaciju na tragu ulaganja 500 miliona dolara kompanije iz Kine u istraživanje i razvoj samo samovozeće tehnologije.

Samovozeća tehnologija, kako tvrde u kompaniji, prevazišla je sva njihova očekivanja, a do tog stadijuma razvoja došli su na vrlo jednostavan način - okupili su u grupi za razvoj samovozeće tehnologije više od 500 najboljih stručnjaka iz celog sveta u jednom timu i dali im odrešene ruke što se troškova tiče. Udeo u dobrom napretku samovozeće tehnologije ima i kupovina startapa Shendong Technology, koji je pre toga samostalno razvijao pojedina rešenja za ovakve stvari.

U videima objavljenim prvi put vidi se samo jedno vozilo, ali kompanija Xiaomi planira da koristi flotu od 140 vozila za testiranje samovozeće tehnologije, uključujući parkiranje i kretanje u gusto naseljenim delovima grada sa velikim brojem pešačkih prelaza i semafora i saobraćajnih znakova.

U videu se, nažalost, ne objašnjava ništa što se tehničkih stvari tiče, ali se vidi kako vozilo samostalno radi polukrug, staje ispred raskrsnica, pešačkog prelaza, čeka da se uključi zeleno svetlo na semaforu i druge uobičajene stvari kakve su skretanje levo i desno. Takođe, Xiaomi je objavio i nemontiran video, pa nemojte preskočiti da pogledate i taj klip.

I, šta kažete na pitanje iz naslova?

https://youtu.be/Fq_WpTsGMGE
Izvor: Xiaomi Fan Club Bilbao
Xiaomi Pilot Technology (Xiaomi EV) Chinese uncut video
Izvor: Ayan Sarkar

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Labavo i folirantski, sve su to nove ulice, dugi bulevari, iscrtano do detalja. Daj da vidimo kako pametno izbegava otvorene šahtove, radove na ulici, bilo koji seoski put bez signalizacije, kako kada mu sa njive iskoči kombajn do pola trake i stane, kako traktor sa 12 plugova završava brazdu i okreće se na samoj granici zemlje i asfalta - da li će reagovati uopšte, privremeni semafori u nedodjijama, tuneli bez svetla, kraj asfaltiranog puta, skinut gornji sloj... Ima još najmanje 50 situacija koje uže jezgro tima od 500 ljudi "nije stiglo" da prikaže. Kako ulazi na parkinge hipermarketa i nalazi mesto, jer je svaki drugačije iscrtan, pa neki imaju ukoso(beše Metro), a red pored kolica... Ili bandere ili varijanta parkinga na Bubanj potoku, rampa pa malo nizbrdo, pa druga kapija pa tek onda gomila trezvenjaka sa otvorenim gepecima.