Svi novi automobili u EU moraju da imaju softver za kontrolu brzine od 2024. godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi novi automobili u EU moraju da imaju softver za kontrolu brzine od 2024. godine

Autor Ilija Baošić

Novi sistem će, osim upozorenja, moći sam da smanji brzinu vozila.

 ISA softver za ograničenje brzine Izvor: Pexels

Prekoračenje brzine je jedan od najvećih uzroka saobraćajnih nesreća i rezultirajućih povreda i smrtnih slučajeva. Kako bi pomogla u rešavanju ovog problema, Evropska unija je nedavno donela propis kojim će softver za kontrolu brzine, pod nazivom Intelligent Speed Assistance (ISA), učiniti obaveznim za sve nove automobile koji se prodaju na tržištu EU - počevši od 2024. godine.

ISA je nova tehnologija protiv prekoračenja brzine koja koristi različite metode kako bi proverila da li vozač poštuje ograničenja. Ovo uključuje podatke sa mapa, kameru automobila i duboko učenje.

Možda će vas zanimati

Kada ISA detektuje da je vozač prekoračio brzinu, upozoriće ga na više načina. Povratne informacije uključuju kaskadno akustično upozorenje, kaskadne vibracije, vibracije pedale gasa i vizuelno upozorenje. ISA takođe može da redukuje brzinu vozila.

ISA deluje veoma invazivno na prvi pogled. Međutim, proizvođači automobila će moći da biraju koje metode će softver primenjivati na njihovim vozilima, a vozači će moći da ponište bilo koju od mera.

Intelligent Speed Assistance
Izvor: RSA Ireland

Na primer, ako ISA automatski smanjuje brzinu vozila, vozač može da ubrza tako što će dublje pritisnuti pedalu gasa. Takođe, vozači imaju opciju da potpuno deaktiviraju sistem ukoliko postane smetnja u vožnji. Ipak, ovo se može promeniti u budućnosti, kako se sistem bude šire implementirao.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Njoka

Samo ćemo da plaćamo bezveze majstorima da nam deaktiviraju ovu opciju.