Zelena energija

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Lakše i zelenije i za građane i za privredu i industriju

Plan je da do 2040. godine oko 40 procenata energije u Srbiji dolazi od obnovljivih izvora što će biti veliki pomak unapred za sve - i građane i industriju!

Izvor: Promo/Smartflower

Ako računamo i velike hidroelektrane, u Srbiji 27% proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, čine svega 4 do 5%.

Upravo ovakvu sliku trebalo bi da promeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, čiji je predlog danas usvojen.

Vlada Srbije krajem marta je usvojila predloge četiri zakona: Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakona o energetici, Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ranije je izjavila je da je cilj Srbije da do 2040. godine najmanje 40% energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Usvajanje zakona o OIE je važan dan u energetskoj tranziciji Srbije i prelasku na čiste tehnologije. Verujemo da će republički parlament ubrzo potvrditi zakon i da će nova regulativa stupiti na snagu. Ovaj zakon otvara put ka novom investicionom ciklusu i izgradnji novih projekata iz svih oblasti OIE. U narednim godinama očekujemo nove zelene megavate, pa i gigavate na mreži. Važnije od svega je što zakon trasira OIE kao javni interes za Srbiju, sto je važno za zaštitu životne sredine i zdravlje građana", rekla je Danijela Isailović, menadžer Udruženja Održivi izvori energije Srbije.

Prvi put, novim zakonom se garantuje stabilnost podsticajnih mera, a uvode se tržišne premije koje će proizvođače iz OIE izložiti uticaju tržišta i konkurenciji. To će dovesti do manjih troškova za građane i privredu u odnosu na troškove postojećeg sistema podsticaja zasnovanog na fid-in tarifama. “Fid-in tarife znače da koliko god da proizvedete, država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu. Umesto toga, biće uvedene aukcije koje danas svuda u svetu postoje, a znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije“, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Kao prednost aukcija navodi se pad cene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, jer niže cene dovode do manje naknade koje plaćaju građani i privreda.

Takođe, ovaj zakon prvi put uvodi da domaćinstva i industrija mogu da postanu kupci-proizvođači (RES-self consumers), a građani mogu da formiraju zajednicu obnovljivih izvora energije. Domaćinstva i industrija mogu da instaliraju na svoje objekte OIE, objašnjava eKapija, i da je koriste za snabdevanje sopstvene potrošnje, a da višak energije isporuče u mrežu ili uskladište radi kasnijeg korišćenja.

Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada i bez obzira na to sa koliko je stanova“, navela je Mihajlović.

Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje velikog fonda za energetsku efikasnost. Kako je ranije najavljeno Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji.

Izvor: Promo/Smartflower

Želimo da se okrenemo pre svega domaćinstvima, ne samo javnim zgradama, velikim zgradama gde može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost. U proseku se u Srbiji "baci" oko 40% električne i toplotne energije zbog toga što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova. Država kroz taj fond želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije“, kaže Zorana Mihajlović.

Novim zakonom stvoreni su uslovi i za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, među kojima je i obnovljivi vodonik, koji se može koristiti u oblasti toplotne energije, saobraćaja i prirodnog gasa. Zakonom je napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenta, da se traže istražna prava, dozvole i rešenja, sve će biti elektronski, kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili“, objasnila je ministarka.

Prvi put se uvodi javni tender za izbor strateškog partnera koji omogućava Srbiji da privuče nove i dodatne investicije u oblasti obnovljivih izvora energije

Zakonom se izričito obavezuju povlašćeni proizvođači da poštuju propise vodoprivrede i životne sredine sa propisanim nadzorom inspekcije za životnu sredinu i vodnih inspektora da li te propise poštuju. Za status povlašćenog proizvođača traži se vodna dozvola kod hidroelektrana, a kod elektrana na biorazgradivi otpad integrisana dozvola, odnosno dozvola za upravljanje otpadom i upotrebu otpada.

Energetski subjekti koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja kupaca toplotnom energijom mogu da steknu podsticajne mere ako koriste toplotne pumpe i obnovljive izvore energije (solarnu energiju, geotermalnu, biomasu, itd.)

Snabdevači gorivom dužni su da obezbede da udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije u saobraćaju bude u skladu sa obavezom koju utvrđuje Vlada.