Bolja energija u toplanama i vrtićima u Knjaževcu, Somboru i Nišu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolja energija u toplanama i vrtićima u Knjaževcu, Somboru i Nišu

Autor Marko Čavić

USAID i tri toplane završili prve projekte namenjene energetskoj efikasnosti pre početka grejne sezone.

 wind-turbines-solar-panels-eco-cityscape-getty-1322102768.jpg Izvor: Eaton

U prethodnih nekoliko meseci, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru svog projekta Bolja energija, i u saradnji sa tri lokalne toplane, doprinela je značajnom unapređenju energetske efikasnosti toplana i daljinskog grejanja u Knjaževcu, Somboru i Nišu.

USAID je obezbedio bespovratna sredstva i tehničku podršku za projekte čija je implementacija završena u predviđenom roku - pre početka nove grejne sezone.

Pomenute tri toplane su odabrane za ovogodišnju saradnju na osnovu evaluacije svih sistema daljinskog grejanja u Srbiji koju su projektni eksperti obavili u početkom godine, uzimajući u obzir čitav niz kriterijuma i pokazatelja. Identifikovani su projekti koji su od važnosti za funkcionalnost toplana, koji mogu da obezbede značajne uštede i koji se mogu realizovati do početka grejne sezone i to su:

  • Nadogradnja toplotne podstanice S3 u JKP "Toplana" Knjaževac, koja obezbeđuje snabdevanje toplotnom energijom knjaževačkog vrtića "Bajka"
  • Izrada projektne dokumentacije za 16 toplotnih podstanica u JKP "Toplana" Knjaževac, koja će sada biti u mogućnosti da razmotri ulaganja u te podstanice u narednom periodu
  • Sistem za monitoring i detekciju curenja u sistemu daljinskog grejanja u okviru JKP "Toplana" Niš i
  • SCADA sistem za merenje, praćenje i kontrolu kao i oprema za 17 toplotnih podstanica u JKP "Energana" Sombor.

Jedan od ciljeva projekta Bolja energija jeste i da, paralelno sa ovim aktivnostima, obezbedi obuku i alate za razvijanje kapaciteta energetskih menadžera, kako bi lakše analizirali potrebe opština i toplana i identifikovali potencijalne projekte energetske efikasnosti.

Projekat Bolja energija je petogodišnji projekat kojim USAID nastoji da poboljša energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, kao da podrži upotrebu obnovljivih izvora energije.

Ovi napori imaju za cilj da doprinesu smanjenju potrošnje energije i emisije štetnih gasova, kao i smanjenju zavisnosti Srbije od fosilnih goriva kroz realizaciju pilot projekata.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA